7/7/16

Κάθαρση: Έτος εκλογών - The purge: Election year

Είδος: Θρίλερ Επιστημονικής Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Ντε Μόνακο
Παίζουν: Ελίζαμπεθ Μίτσελ, Φρανκ Γκρίλο, Ρέιμοντ Τζ. Μπάρι, Ίθαν Φίλιπς
Προβάλλεται από 7/7/2016
TRAILER
Υπόθεση: Έχουν περάσει δύο χρόνια αφότου ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας Λίο Μπαρνς επέλεξε να μη σκοτώσει τον άνδρα που σκότωσε το γιο του. Τώρα ο Μπαρνς προσλαμβάνεται ως επικεφαλής της ασφάλειας της  γερουσιαστή Ρόαν, πρωτοπόρου στην επόμενη προεδρική εκλογή, λόγω της υπόσχεσής της να εξαλείψει την ετήσια νύχτα της Κάθαρσης, κατά τη διάρκεια της οποίας νομιμοποιούνται οι φόνοι για την εκτόνωση του θυμού των πολιτών. Η Ρόαν, που έχει η ίδια πληγεί από την αποτρόπαια αυτή  παράδοση, χάνοντας, δεκαπέντε χρόνια πριν, όλη της την οικογένεια, στοχοποιείται από την κυβέρνηση και όταν έρχεται ακόμα μια νύχτα Κάθαρσης, ο Μπαρνς και η Ρόαν πρέπει να καταφέρουν να μείνουν ζωντανοί μέχρι το πρωί, αν θέλουν να καταφέρουν να αλλάξουν τα πράγματα (Διανομή: UIP)
Κριτική: Η σύνοψη της ταινίας, όπως διατυπώνεται από τη διανομή, δεν λέει τίποτα για τους υποψήφιους θεατές της ταινίας, που δεν έχουν δει τις δύο προηγούμενες («Η κάθαρση» του 2013 και «Η κάθαρση: Αναρχία» του 2014), στις οποίες το concept περιγράφεται μονολεκτικά ως splatter και η σύνοψη της πρώτης αναφέρει τα εξής: Σε μια Αμερική που πλήττεται από εγκληματικότητα και οι φυλακές είναι υπερπλήρεις, η κυβέρνηση καθιερώνει ως θεσμό μια ετήσια 12ωρη περίοδο, κατά την οποία οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας θεωρείται νόμιμη. Η αστυνομία δεν επεμβαίνει και τα νοσοκομεία αναστέλλουν κάθε βοήθεια. Είναι ένα βράδυ, που οι πολίτες κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς τη σκέψη της τιμωρίας. 
Το θέμα έχει ενδιαφέρον. Οι διεφθαρμένοι πολιτικοί ηγέτες της Αμερικής για να τη διατηρήσουν «καθαρή», επιτρέπουν -για 12 ώρες μιας νύχτας το χρόνο- σε κάθε είδους ψυχανώμαλο να συμβάλλει στη «μείωση» του πληθυσμού με όποιο τρόπο γουστάρει. Στο Έτος Εκλογών, το ενδιαφέρον γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, επειδή μια υποψήφια για πρόεδρος των ΗΠΑ είναι εναντίον αυτού του αποτρόπαιου θεσμού και φυσικά γίνεται στόχος κατά τη διάρκεια του 12ωρου μιας και ο θάνατός της μπορεί να δικαιολογηθεί και να μείνει ατιμώρητος. Αντιλαμβάνεστε τη δράση, από τη στιγμή που η υποψήφια εκτίθεται σε κίνδυνο «από μέσα», από διεφθαρμένους σωματοφύλακες.
Το θέμα έχει ενδιαφέρον, όσο οι εικόνες παραπέμπουν σε βία (είναι και νύχτα και θα μπορούσε να υπονοείται η βία και ο θάνατος). Όταν όμως η ιδεολογία αυτών που θέλουν να διατηρηθεί ο θεσμός της Κάθαρσης πλασάρεται ως «αγνή ιδεολογία» για τη διατήρηση της «καθαρότητας της φυλής των λευκών στις ΗΠΑ», οι εικόνες αρχίζουν να γίνονται ωμές και το αίμα να ρέει άφθονο, τότε έχουμε μια ωραία splatter περιπέτεια δράσης… και όσοι πιστοί προσέλθετε. 
(Κριτική μου για το myfilm.gr)