24.7.16

Στάσου στο ύψος σου - Un Homme à la Hauteur

Είδος: Αισθηματική κωμωδία
Σκηνοθεσία: Λοράν Τιράρ
Παίζουν: Ζαν Ντιζαρντέν, Βιρζινί Εφιρά, Σεντρίκ Καν, Στεφανί Παπανιάν, Σεντάρ Ντομπόι, Εντμόντ Φρανσί, Μανοέλ Γκαγιάρ, Μπρουνό Γκομιλά
Προβάλλεται από 21/7/16
Υπόθεση: Η Ντιάν είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα, πετυχημένη δικηγόρος και γοητευτικός χαρακτήρας. Έχει μόλις βάλει τέλος σε έναν γάμο στον οποίο ήταν δυστυχισμένη και είναι πια ελεύθερη να συναντήσει την μεγάλη αγάπη της ζωής της.  Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, η Ντιάν δέχεται ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα ονόματι Αλεξάντρ, ο οποίος έχει βρει το χαμένο της κινητό. Ο Αλεξάντρ είναι ευγενικός, αστείος και καλλιεργημένος, και η Ντιάν, μαγεμένη από την προσωπικότητά του, δέχεται να συναντηθούν από κοντά. Το ραντεβού τους, όμως, δεν είναι καθόλου όπως το περίμενε… (Διανομή: Odeon)
Κριτική: Επειδή είχε ακυρωθεί η δημοσιογραφική προβολή της ταινίας, την είδα στην κατάμεστη πλατεία της Φλωρίδας στο Ζούμπερι Νέας Μάκρης, όπου μαζί με όλο τον κόσμο ξεκαρδιζόμουν στα γέλια σε πάρα πολλές σκηνές και όχι άδικα. Το μεγαλύτερο γέλιο έπεφτε βέβαια όταν εμφανιζόταν ο Ζαν Ντιζαρντέν (ψηλός στην πραγματικότητα) και φαινόταν κοντός απέναντι σε όλους τους άλλους χαρακτήρες και στο περιβάλλον. Ένα εφέ που πολύ προσεγμένο. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό…
Το θέμα είναι η διαφορετικότητα και πως αυτή αντιμετωπίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις.
Πολύ κοντός ο κεντρικός χαρακτήρας, ερωτεύεται και τον ερωτεύεται μια κοπέλα καλλονή και πολύ ψηλή. Η Βιρζινί Εφιρά που υποδύεται την Ντιάν (Ο Μαύρος Γάτος του Έρωτα και Αλλαγή Πορείας) στέκει πολύ καλά στο ρόλο της αμφιταλαντευόμενης και αναποφάσιστης ερωτευμένης, που έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον κοινωνικό έλεγχο από τον επαγγελματικό της περίγυρο (είναι επιτυχημένη δικηγόρος), αλλά και τον πρώην σύζυγό της που γίνεται φορτικός σε μια προσπάθεια ανασύνδεσης της σχέσης τους. Ο Ζαν Ντιζαρντέν στο ρόλο του Αλεξάντρ, ενός αρχιτέκτονα επιτυχημένου, νηφάλιου και κατασταλαγμένου ως προς το… ύψος του, δεν χρειάζεται συστάσεις. Μέσα από μια ποικιλία ρόλων (OSS 117 Αποστολή στο Κάιρο και στο Ρίο, The artist, 6+1 Απιστίες, Μνημείων Άντρες, Ο Άνθρωπος από τη Μασσαλία κλπ)  έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικός ηθοποιός.
Η σκηνοθεσία του Ρολάν Τιράρ ισορροπεί με δεξιότητα μεταξύ του κωμικού και του δραματικού και προς το τέλος χωρίς να πέφτει στην παγίδα του μελοδράματος καταλήγει στο προβλέψιμο (ούτως ή άλλως) τέλος χωρίς διδακτισμό.
Η ταινία όχι μόνο βλέπεται καλοκαιριάτικα, αλλά και συνιστάται ως αγχολυτικό.