30/8/16

«Έφυγε» ο Τζιν Γουάιλντερ

Στις 29 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Αμερικανός κωμικός ηθοποιός Τζιν Γουάιλντερ (Ζερόμ Ζίλμπερμαν, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα), σε ηλικία 83 ετών, από επιπλοκές της νόσου Αλτσχάιμερ. Είχε γεννηθεί στις 11 Ιουνίου του 1933 στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, από οικογένεια εβραίων εμιγκρέδων από τη Ρωσία.  Ξεκίνησε την καριέρα του στο θέατρο, ενώ την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο την έκανε στην ταινία «Μπόνι και Κλάιντ» (1967). 
Ο πρώτος σημαντικός ρόλος του ήταν του Λέοπολντ Μπλουμ (συμπτωματικά το όνομα του κεντρικού ήρωα του εμβληματικού μυθιστορήματος  «Οδυσσέας» του Τζαίημς Τζόυς) στην ταινία «Αυτοί οι τρελοί παραγωγοί» (The Producers – 1968). Αυτή η ταινία ήταν και η πρώτη από μια σειρά σημαντικών συνεργασιών με το συγγραφέα και σκηνοθέτη Μελ Μπρουκς.
Ο Γουάιλντερ έγραψε, σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε δύο ταινίες, το «The Adventure of Sherlock Holmes Smarter Brother» (1975) και το «The World's Greatest Lover» (1977), πριν πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Ρίτσαρντ Πράιορ στο «Silver Streak» του 1976, μια συνεργασία που συνεχίστηκε σε άλλες τέσσερις κωμωδίες. Επίσης, είχε σκηνοθετήσει και πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Η γυναικάρα με τα κόκκινα» (The woman in red – 1984)
Θα μου μείνει αξέχαστος ο ρόλος του Δρ Φρέντερικ Φρανκενστάιν, στην κωμωδία «Φρανκενστάιν Τζούνιορ» (Frankensteine Junior - 1974), για την οποία είχε γράψει το σενάριο με τον Μελ Μπρουκς που ήταν ο σκηνοθέτης της, ενώ είχε προηγηθεί και μια εμφάνισή του στην ταινία «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλλες» (Blazing Saddles – 1974).
Επίσης, είχε προηγηθεί του Τζόνι Ντεπ παίζοντας στο «Γουϊλι Γουόνκα και το εργοστάσιο της σοκολάτας» το 1971, ενώ συμμετείχε και στην ταινία του Γούντι Άλεν «Όσα θέλατε να μάθετε για το σεξ και φοβόσαστε να ρωτήσετε» (1972)
Όπως έγραψε στο twitter o Μελ Μπρουκς πληροφορούμενος την είδηση του θανάτου του: «Ο Τζιν Γουάιλντερ υπήρξε ένα πραγματικά μεγάλο ταλέντο της εποχής μας».
(Photo from Google pictures)