17/8/16

Ξημερώνει - Le jour se lève

Είδος: Αστυνομικό film noir (1939)
Σκηνοθεσία: Μαρσέλ Καρνέ
Παίζουν: Ζαν Γκαμπέν, Ζιλ Μπερί, Αρλετί, Μπερνάρ Μπλιέ, Ζακλίν Λοράν
Προβάλλεται από 18/8/16
Σύνοψη: Σε ένα πενταώροφο κτίριο, στη μέση μιας εργατικής γειτονιάς, ο Φρανσουά (Jean Gabin) δολοφονεί τον Βαλεντίν (Jules Berry) και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο συγκεντρώνεται πλήθος και καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις που περικυκλώνουν το κτίριο και περιμένουν να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν στην παρούσα στιγμή (Διανομή: Filmtrade)
 Κριτική: Ο σκηνοθέτης Μαρσέλ Καρνέ, πρωτοπόρος σ’ αυτό το είδος ταινιών, περιγράφει αδρά τους κύριους χαρακτήρες και το πώς οδηγήθηκαν σ’ αυτό το σημείο. Από την ιστορία παρελαύνει ο κόσμος της εργατιάς και του τίμιου χρήματος, αλλά και της νύχτας που κρύβει όλα τα παράξενα. Ταυτόχρονα, περιγράφει με ευαισθησία τους έρωτες που αναπτύσσονται αλλά και τις λυκοφιλίες, μεταξύ των ανθρώπων του θεάματος της εποχής εκείνης.
Η «πλαστική» ασπρόμαυρη φωτογραφία (που είναι προϋπόθεση επιτυχίας για το είδος του noir) και οι πραγματικά υπέροχες ερμηνείες με προεξάρχουσα αυτή του Γκαμπέν, κάνουν αυτή την επεξεργασμένη και αποκατεστημένη ψηφιακά ταινία, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ακόμα και γι’ αυτούς που την έχουν δει παλαιότερα, επειδή μετά την αποκατάσταση έχουν προστεθεί σκηνές που είχαν απαγορευτεί τότε από το καθεστώς Βισί επί ναζιστικής κατοχής.
(Κριτική ου για το myfilm.gr)