10/8/16

Το θαύμα του Μαρσελίνο – Marselino pan y vino

Είδος: Κοινωνικό (1955)
Σκηνοθεσία: Λαντισλάο Βάιντα
Παίζουν: Ραφαέλ Ριβέγιες, Αντόνιο Βίκο, Χουάν Κάλβο, Χοσέ Μάρκο Νταβώ
Προβάλλεται από 11/8/16
Σύνοψη: Η ιστορία διαδραματίζεται σε μία επαρχιακή πόλη της Ισπανίας, τον 19ο αιώνα,  ο οποίος βρίσκει την χώρα κατακτημένη από τους Γάλλους. Ένα σχεδόν κατεστραμμένο κάστρο του Μεσαίωνα παραχωρείται από τον Δήμαρχο της περιοχής σε τρεις μοναχούς. Με τη βοήθεια των πιστών το κάστρο ανοικοδομείται και έρχονται ακόμα εννέα μοναχοί. Μια μέρα βρίσκουν στην πόρτα του Μοναστηριού ένα μωρό. Η παρουσία του γίνεται μια ευχάριστη έκπληξη έτσι το βαφτίζουν Μαρσελίνο –προς τιμήν του Αγίου που γιόρταζε εκείνη τη μέρα. Ψάχνουν για τους γονείς τους ή για μια θετή οικογένεια, μα στο τέλος αναγκάζονται –με κρυφή χαρά- να κρατήσουν το παιδί και να το μεγαλώσουν με δυσκολίες όμως γιατύ είναι άτακτο. Προκειμένου να τον τιθασεύσουν σκαρφίζονται ένα «μπαμπούλα» στη σοφίτα του μοναστηριού και απαγορεύουν στον Μαρσελίνο να ανεβαίνει εκεί. Η περιέργεια όμως θα τον ωθήσει και εκεί θα συντελεσθεί ένα θαύμα (Διανομή: New Star)
Κριτική: Με την καθηλωτική ερμηνεία του 6χρονου Παμπλίτο Κάλβο, τη σκηνοθεσία του Βάιντα που χαρακτηρίζεται για την απλότητά της και βοηθιέται αφάνταστα από την απίστευτα υποβλητική ασπρόμαυρη κινηματογράφηση, η ταινία καταφέρνει να θυμίσει στο θεατή, ότι ο κόσμος ακόμα και σήμερα ζητά υποσυνείδητα, κάτι να πιστέψει, να τον κάνει να ελπίσει. 
Η ιδέα του παιδιού που έχει την πνευματική δύναμη να αλλάζει τους ανθρώπους γύρω του, είναι κάτι που η ταινία διαχειρίζεται υπέροχα. Αυτή ακριβώς η κοινωνία είναι που χρειάζεται το περισσότερο σπρώξιμο, την μεγαλύτερη ελπίδα.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)