10/8/16

The Man Who Lies - L'homme qui ment

Είδος: Πολεμικό δράμα (1968)
Σκηνοθεσία: Αλέν Ρομπ Γκριγιέ
Παίζουν:: Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Κάθριν Ρομπ Γκριγιέ, Σιλβί Μπρέλ, Ζουζάνα Κοτσουρίκοβα, Ζόζεφ Κρόνερ
Ημερομηνία Εξόδου: 11 Αυγούστου 2016
Σύνοψη: Ένας  άνθρωπος με κουστούμι έρχεται από το δάσος στην πόλη και διηγείται στους ανθρώπους που συναντάει την ιστορία του. Κάθε φορά η ιστορία του ηχεί διαφορετικά, ενώ οι πρωταγωνιστές της ιστορίας του με την κάθε επανάληψή της, αλλάζουν συμπεριφορά και χαρακτήρα. Θα φανταζόταν κανείς, με μία επιφανειακή ματιά, ότι πρόκειται απλά για έναν ψεύτη. Ωστόσο αυτή η ερμηνεία είναι ελλιπής και φυσικά δεν περικλείει όλα αυτά, που θέλει να πει ο σκηνοθέτης. Πρωταγωνιστής της ιστορίας του μυστηριώδους άνδρα είναι ο Ζαν, ένας τοπικός ήρωας, αντάρτης της Αντίστασης, που τιμάται πολύ από τους κατοίκους της πόλης. Ο άνδρας με το κουστούμι, που αυτοαποκαλείται Μπορίς, ή «Ουκρανός», ή και Ζαν, καταλήγει στο κάστρο όπου ζει η οικογένεια του πραγματικού Ζαν, περιπλανάται στους διαδρόμους του κάστρου και συνομιλεί με τους παράξενους κατοίκους του... (Διανομή: New Star)
Κριτική: Μια ταινία που ουσιαστικά αναδεικνύει το ταλέντο του Ζαν Λουί Τρεντινινιάν να «μιλάει» με τις σιωπές του και τις εκφράσεις του.
Το σενάριο, διαρκώς σε προετοιμάζει ότι κάποια συνοχή βρίσκεται προ των πυλών, αλλά συνεχώς τα δεδομένα αλλάζουν, ανάλογα με την ιστορία που αφηγείται ο κεντρικός χαρακτήρας και με τη συμπεριφορά των αποδεκτών της. 
Τα πλάνα, με κύριο θέμα ερείπια κτηρίων, αλλά και ανθρώπινες φιγούρες, καταπονημένες από τον πόλεμο, δίνουν ένα καλλιτεχνικό, αισθητικό αποτέλεσμα για το θεατή, ο οποίος καλείται διαρκώς να επιλύσει ένα παζλ για το ποιος τελικά είναι αυτός ο άντρας και τι επιδιώκει. Αλλά τελικά αυτό που απομένει είναι ότι πρόκειται για μια απογοητευμένη, ψυχικά τραυματισμένη προσωπικότητα, που χάνεται μέσα στα ψέματά της.
(Κριτική μου για το mtfilm.gr)