29/9/16

Deepwater Horizon

Είδος: Δράμα / Δράσης
Σκηνοθεσία: Πίτερ Μπεργκ
Παίζουν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Κέιτ Χάντσον, Ντίλαν Ο' Μπράιεν, Κερτ Ράσελ, Τζίνα Ροντρίγκεζ, Τζον Μάλκοβιτς 
Προβάλλεται από 29/9/16
Σύνοψη: Στις 20 Απριλίου του 2010, μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος, συνέβη στην πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικό. Η ιστορία, είναι ένας φόρος τιμής στους γενναίους άνδρες και γυναίκες, ο ηρωισμός των οποίων έμελλε να σώσει πολλά μέλη του πληρώματος και ν’ αλλάξει τις ζωές όλων, για πάντα (Διανομή: Odeon)
Κριτική: Οι απαιτήσεις της ανθρωπότητας για ενέργεια και η απληστία του ανθρώπου οδήγησαν το Deepwater Horizon στην καταστροφή. 
Αυτή την ιστορία καταγράφει η ταινία, η οποία στο πρώτο μέρος έχει ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι αναλίσκεται σε τεχνικές λεπτομέρειες που ίσως και να μπερδεύουν το θεατή.
Του δίνεται η ευκαιρία όμως, μέσα από τους διαλόγους να αντιληφθεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών πετρελαίου, οι οποίες όταν πρόκειται να θιγούν τα συμφέροντά τους από κάποια χρονική καθυστέρηση, προτιμούν να επιταχύνουν τους ρυθμούς, ακόμα και αν η βιασύνη αποβαίνει εις βάρος της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού.
Στο δεύτερο μέρος, η ταινία εξελίσσεται όπως μια τυπική ταινία-καταστροφής με όλα εκείνα τα στοιχεία της εφιαλτικής κατάστασης, του πανικού, της αυτοθυσίας ορισμένων εκ των χαρακτήρων και του πλούσιου (εκρηκτικού και φλεγόμενου εδώ) θεάματος. Εκεί καταλαβαίνεις γιατί και ο πρωταγωνιστικός ρόλος δόθηκε στον Μαρκ Ουόλμπεργκ, ειδικό σε ηρωικούς ρόλους, που εδώ ψαρεύει τεράστια γατόψαρα βάζοντας το χέρι του στις φωλιές τους για να το δαγκώσουν και να τα τραβήξει έξω.
Τυπικές και οι υπόλοιπες ερμηνείες, άψογο το μοντάζ και σφιχτή η σκηνοθεσία, με την κάμερα να κινείται με ευελιξία στους στενούς και κλειστοφοβικούς χώρους της πλατφόρμας.