1/9/16

Παράφορα - Eperdument

Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Πιέρ Γκοντό
Παίζουν: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Γκιγιόμ Γκαλιέν, Στεφανί Κλο, Αλιενόρ Πουασόν
Προβάλλεται από 1/9/16
Σύνοψη: Ο Ζαν είναι υποδειγματικός διευθυντής σε φυλακές γυναικών. Μια νέα κρατούμενη, η Άννα, φτάνει στις φυλακές, και δε μπορεί παρά να υποκύψει στην άγρια ομορφιά της. Όσο προσπαθεί να τη βοηθήσει, συνειδητοποιεί ότι τα συναισθήματα που έχει για εκείνη είναι αμοιβαία. Μια παθιασμένη ιστορία αγάπης ξεκινά, πλήρως απαγορευμένη και παράφορη (Διανομή: Seven Films)
Κριτική: Ο σκηνοθέτης της ταινίας δηλώνει: «Από τον Ιανουάριο του 2011 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η είδηση της σχέσης ενός διευθυντή φυλακών με μια από τις φυλακισμένες του, θεώρησα ότι ήταν σπουδαίο υλικό για να γίνει ταινία. Τότε φυσικά δεν είχα ιδέα ότι θα γινόμουν σκηνοθέτης ή ότι εγώ ήμουν αυτός που θα τη γύριζε». 
Έγινε όμως σκηνοθέτης και τη γύρισε, με πρωταγωνίστρια τη «δικιά μας» Αντέλ Εξαρχόπουλος που έγινε διάσημη από ερωτικές σκηνές σε προηγούμενη ταινία της.
Ο Πιέρ Γκοντό, δεν έκανε μια ταινία φυλακής, αλλά ούτε και μια αισθηματική ταινία. Προσπάθησε να δείξει δυο ερωτευμένους που σκέφτονται και οι δυο την απόδραση, ο καθένας από τη δική του σκοπιά. Εκείνος από την οικογενειακή συντηρητική του ζωή και εκείνη, η έφηβη φυλακισμένη, από την καταπίεση, την έλλειψη ελευθερίας και τη βία. Έτσι, κατέληξε να έχει κάνει μια light ερωτική ταινία με λίγα αισθησιακά close ups της Αντέλ και κάποιες ερωτικές σκηνές «για όλη την οικογένεια». 
Έκανε έτσι μια άνιση ταινία, στην οποία φαντάζει υπερβολικό το γεγονός, ένας διευθυντής φυλακής να κάνει έρωτα με μια φυλακισμένη στη βιβλιοθήκη της φυλακής, στην κουζίνα, στην ιματιοθήκη, ακόμα και στο κελί της και να το ξέρουν όλες και να μη γίνεται απ’ όπου περνάει εκεί μέσα «το έλα να δεις».
(Κριτική μου για το myfilm.gr)