15/9/16

Ο επαναστάτης - Free State Of Jones

Είδος: Βιογραφική, Δράμα, Ιστορική
Σκηνοθεσία: Γκάρι Ρος
Παίζουν: Μάθιου Μακόναχι, Γκούγκου Μπάθα Ρο, Κέρι Ράσελ, Μαχερσάλα Αλί
Προβάλλεται από 15/9/16
Σύνοψη: Η αληθινή ιστορία του Νιούτον Νάιτ ενός τολμηρού αγρότη από τον Νότο. Ο Νιουτ οργάνωσε μια εξέγερση με άλλους αγρότες και με την βοήθεια των σκλάβων κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ελεύθερη και αυτόνομη διαφυλετική Πολιτεία. Παντρεύτηκε μια πρώην σκλάβα και έζησε μέχρι το τέλος ενάντια στο κατεστημένο πολεμώντας για τις ιδέες του (Διανομή: Spentzos Film)
Κριτική: Γυρισμένη αρχικά με τη λογική του «Braveheart» η ταινία, δίνει την ευκαιρία στο Μάθιου Μακ Κόναχι να ξεδιπλώσει το ταλέντο του με φόντο μια μεγάλη ιστορική περίοδο των ΗΠΑ, από τον Εμφύλιο μέχρι την Ανεξαρτησία και αρκετά αργότερα.
Παράλληλα, με ένα πρωτότυπο flashforward, αποκαλύπτει πτυχές τόσο από την προσωπική ιστορία του ήρωα, όσο και από τον παραλογισμό που επικράτησε μετά τη λήξη του Εμφύλιου (συνέχιση του ρατσισμού, εμφάνιση της Κου-Κουξ-Κλαν, προκατειλημμένη δικαιοσύνη).
Ο Μάθιου Μακ Κόναχι, αγνώριστος κάτω από γενειάδα και μαλούρες, λιποτακτεί εν καιρώ πολέμου, ιδρύει μια ανεξάρτητη πολυφυλετική στρατιωτική μονάδα, που επιβιώνει στους βάλτους σε στυλ «Ρομπέν των Δασών» και δημιουργεί ακόμα μια Πολιτεία από τις μέχρι τότε Ηνωμένες της Αμερικής, η οποία όπως είναι φυσικό δεν αναγνωρίζεται. Το πολεμάει, όμως με απώλειες που τον συγκλονίζουν, αλλά και τον χαλυβδώνουν. Είναι εξαιρετικός.Ταυτόχρονα, αποκτά παιδί από τη νέγρα σύζυγό του, την οποία υποδύεται η πολύ καλή Γκούγκου Μπάθα Ρο (βοηθός του Κιάνου Ριβς στην ταινία «Συνήγορος υπεράσπισης» που είδαμε πρόσφατα), ενώ έχει αφήσει πίσω του και μια λευκή σύζυγο με άλλο παιδί, δημιουργώντας νομικά και φυλετικά προβλήματα ακόμα και μετά από παρέλευση πολλών ετών Ο σκηνοθέτης πετυχαίνει, χωρίς να βαριέσαι ολότελα, μια πρωτότυπη, σύντομη, αντιρατσιστική ανασκόπηση της ιστορίας των ΗΠΑ και ανάδειξη του αναμφισβήτητου ταλέντου του Μακ Κόναχι.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)