15/9/16

Εγώ και ο Καμίνσκι – Ich und Kaminski

Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Βόλφγκανγκ Μπέκερ
Παίζουν: Ντάνιελ Μπρουλ, Γιέσπερ Κρίστενσεν, Αμίρα Κασάρ, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Ντένις Λαβάντ
Προβάλλεται από 15/9/2016
Σύνοψη: Ένας ανήθικος νεαρός δημοσιογράφος προσπαθεί να κάνει στροφή στην καριέρα του γράφοντας την βιογραφία, του ξεχασμένου μεν, αλλά ολοζώντανου δε, ζωγράφου Καμίνσκι, την ιδιοφυία του περασμένου αιώνα. Κατά την κατάστρωση ενός σχεδίου εξαφάνισης του γέρου καλλιτέχνη, για να προκαλέσει τα πρωτοσέλιδα του μελλοντικό του βιβλίου, ο δημοσιογράφος καταλήγει σε μια περιπετειώδη εκδρομή με τον ίδιο τον Καμίνσκι (Διανομή: Seven Films)
Κριτική: Ο σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Μπέκερ (του «Good bye Lenin») μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα «Εγώ και ο Καμίνσκι» του Ντάνιελ Κέλμαν, κατά το οποίο ο Σεμπάστιαν Τσέλνερ, νεαρός φοιτητής της Ιστορίας της Τέχνης, που εργάζεται ως κριτικός σε διάφορα Μέσα, αναλαμβάνει να γράψει τη βιογραφία του εκκεντρικού ζωγράφου Μάνουελ Καμίνσκι, ελπίζοντας ότι ο ζωγράφος θα πεθάνει σύντομα και το βιβλίο θα αποκτήσει συγγραφική και εμπορική αξία.
Στην ταινία, ο Ντάνιελ Μπρουλ υποδύεται τον ήδη δημοσιογράφο Σεμπάστιαν Ζόλνερ, που όντας αδίστακτος πιάνει από κοντά τον ζωγράφο Καμίνσκι και προσπαθεί να του αποσπάσει κάθε λεπτομέρεια από τη ζωή του, ώστε να γράψει το βιβλίο που θα τον κάνει διάσημο μετά το θάνατο του ζωγράφου. Ο Καμίνσκι όμως είναι γερό σκαρί και όπως φαίνεται και από την ερμηνεία του εξαιρετικού Γέσπερ Κρίστενσεν που τον υποδύεται, έχει αντιληφθεί το σχέδιο του αμοραλιστή δημοσιογράφου και διασκεδάζει κατά κάποιο τρόπο με τις προσπάθειές του, ενώ δεν αποφεύγει και αυτός να το ρίξει λίγο έξω.
Με μια συνεχή παιχνιδιάρικη μουσική ως ηχητικό background, εξαιρετική φωτογράφηση και τις δύο αρκετά καλές ερμηνείες, η ταινία κυλά με ενδιαφέρον, ενώ αυτό που εντυπωσιάζει πραγματικά είναι τα σχέδια και οι πίνακες που πλαισιώνουν το περιβάλλον του ζωγράφου. Από τα προσωπικά του έργα, μέχρι εκείνα που βλέπουμε στις διάφορες γκαλερί που χρησιμοποιούνται ως φόντο για την ιστορία. 
Τέλος, επισημαίνεται και η μικρή,  λιτή, αλλά πάντα εκφραστική εμφάνιση της Τζέραλντιν Τσάπλιν, η οποία υποδύεται την Τερέζα, μια γυναίκα με καθοριστικό ρόλο, στη ζωή του Καμίνσκι, ο οποίος αν και τυφλός βλέπει καλύτερα τα πράγματα από τον κυνικό και θρασύ δημοσιογράφο.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)
Το μυθιστόρημα στο οποίο βασίστηκε η ταινία, κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Καστανιώτη σε μετάφραση Κώστα Κοσμά.