1/9/16

Τζέισον Μπορν - Jason Bourne

Είδος: Περιπέτεια δράσης
Σκηνοθεσία: Πολ Γκρίνγκρας
Ηθοποιοί: Ματ Ντέιμον, Αλίσια Βικάντερ, Τζούλια Στάιλς, Τόμι Λι Τζόουνς, Βενσάν Κασέλ, Ριζ Αχμέντ
Προβάλλεται από: 1/9/16
Σύνοψη: Εννέα χρόνια μετά την ανάκτηση της μνήμης του και την εξαφάνισή του, ο πρώην ειδικός πράκτορας Τζέισον Μπορν ξαφνικά καλείται να επιστρέψει στο προσκήνιο, σε μια εποχή που ο κόσμος είναι πιο ασταθής από ποτέ, για να αποκαλύψει την κρυμμένη αλήθεια για το παρελθόν του και τη δολοφονία του πατέρα του. Την ίδια στιγμή, ένα νέο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί με σκοπό να ελέγχει κάθε διαθέσιμο δίκτυο επικοινωνίας και κατ’  επέκταση την παγκόσμια τρομοκρατία καθώς και όλα τα μέσα της νέας τεχνολογίας προς όφελος της αμερικανικής κυβέρνησης (Διανομή: U.I.P.)
Κριτική: Στα χνάρια του άλλου αήττητου πράκτορα, με τον οποίο συμπτωματικά τα ονόματά τους έχουν τα ίδια αρχικά, ο Τζέισον Μπορν επιστρέφει αειθαλής και ας έχουν περάσει εννιά ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη περιπέτειά του. Τουλάχιστον, ο Τζέιμς Μποντ εμφανιζόταν κάθε δυο χρόνια και δεν τον ξεχνούσαμε.
Το νέο περιβάλλον της ταινίας είναι σαφώς επηρεασμένο από τη μετά-Σνόουντεν εποχή (παρακολουθήσεις και χάκινγκ δικτύων, αποκαλύψεις εγγράφων και συνομωσιών), διανθισμένη μάλιστα και ολίγον από τη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική κρίση. Χαρακτηριστικές είναι οι διαδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων, τις οποίες χρησιμοποιεί ο Μπορν για να καλύψει μια συνάντησή του, ενώ οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών καταγράφουν δορυφορικά κάθε κίνηση. Της τοπικής αστυνομίας, των συνεργατών τους και των διαδηλωτών, ενώ την ίδια στιγμή τα δικά τους αυτοκίνητα και οι πράκτορές τους, κινούνται με εξωφρενική άνεση ανάμεσά τους. Μην ανησυχείτε όμως. Ούτε μια σκηνή δεν έχει γυριστεί στην Αθήνα και εκεί βγάζω το καπέλο μου στο σκηνοθέτη και τον υπεύθυνο του μοντάζ, παρά τα μικρο-λάθη που εντόπισα.
Κατά τα άλλα, η συνταγή καλά κρατεί: Ριψοκίνδυνες σκηνές καταδίωξης με μοτοσυκλέτα, με αυτοκίνητο, μάχες σώμα με σώμα, έντονη δράση, ίντριγκα και διπλοπροσωπίες. Όλα σε πολύ γρήγορο ρυθμό και με τη κάμερα να μη κάθεται ούτε μια στιγμή ακίνητη.
Ο Ματ Ντέιμον επαναλαμβάνεται, αν και εννέα ετών μεγαλύτερος, η Αλίσια Βικάντερ υποτίθεται ότι προσπαθεί να κάνει καριέρα στη μυστική υπηρεσία, με αφορμή την επανεμφάνιση του Μπορν, ενώ ο Βενσάν Κασέλ είναι ο «σκληρός» εξωτερικός συνεργάτης της υπηρεσίας με εντολή να σκοτώσει τον Μπορν. Ο Τόμι Λι Τζόουνς ως επικεφαλής της υπηρεσίας, απλά δεν βλέπεται.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)