8/9/16

Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα - Mourning becomes Electra

Είδος: Κοινωνικό δράμα (1947)
Σκηνοθεσία: Ντάντλεϊ Νίκολς
Παίζουν: Ρόζαλιντ Ράσελ, Μάικλ Ρεντγκρέιβ, Κατίνα Παξινού, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Λίο Γκεν και Κερκ Ντάγκλας.
Προβάλλεται από 8/9/16 (Μικρόκοσμος - Τριανόν - Όασις)
Υπόθεση: Κατά τη λήξη του Αμερικανικού εμφυλίου, ενώ ο αρχηγός της οικογένειας Μάνον, Έζρα πρόκειται να επιστρέψει στο σπίτι του μαζί με το γιο του Όριν, η κόρη του Λαβίνια ανακαλύπτει ότι η μητέρα της Κριστίν διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις με τον πλοίαρχο Μπραντ, τον οποίο η ίδια είχε ερωτευτεί. Κυριευμένη από την αίσθηση της απόρριψης και της προδοσίας, η Λαβίνια αντιμετωπίζει τη μητέρα της λέγοντάς της όλα όσα γνωρίζει, απειλώντας την να αποκαλύψει τα πάντα στον πατέρα της σε περίπτωση που δεν απομακρυνθεί από τον εραστή της. Λίγο αργότερα η Κριστίν και ο πλοίαρχος σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον καρδιοπαθή Έζρα προσθέτοντας δηλητήριο στα φάρμακά του. Όταν ο Έζρα επιστρέφει λογομαχεί με τη σύζυγό του, η οποία του αποκαλύπτει ότι προτίθεται να τον αφήσει, συγχύζεται κι υπόκειται καρδιακό επεισόδιο. 
Η Κριστίν τότε του δίνει το δηλητηριασμένο φάρμακο και τον σκοτώνει. Η Λαβίνια ακούει τις φωνές από το δωμάτιο του πατέρα της και τρέχει να βρει τι συνέβη και τον βρίσκει ετοιμοθάνατο να της υποδεικνύει την Κριστίν ως δολοφόνο του. Την ημέρα της κηδείας του επιστρέφει στο σπίτι των Μάνον, ο Όριν που τρέφει παθολογική αγάπη για την Κριστίν. Όταν η Λαβίνια του αποκαλύπτει την εξωσυζυγική σχέση της μητέρας τους με τον πλοίαρχο, ο Όριν θολώνει κι αποφασίζει να βοηθήσει τη Λαβίνια να πάρει εκδίκηση. Σκοτώνει λοιπόν τον πλοίαρχο Μπραντ και ωθεί τη μητέρα του στην αυτοκτονία. Έπειτα τα αδέλφια Μάνον φεύγουν για ταξίδι με σκοπό να ξεχάσουν τα εγκλήματά τους. Όταν όμως επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος διαπιστώνουν ότι η ζωή τους έχει πλέον καταστραφεί κι ότι οι τύψεις τους θα παρεμβάλονται σε κάθε τους προσπάθεια για ευτυχία... (Διανομή: Bibliotheque)
Κριτική: Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά (σε επανέκδοση μετά από ψηφιακή επεξεργασία) του ομότιτλου θεατρικού έργου του Ευγένιου Ο' Νιλ, το οποίο διαθέτει πολλά στοιχεία από τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» και «Ορέστεια», προσαρμοσμένα σε μια οικογενειακή τραγωδία που εκτυλίσσεται στην Αμερική, μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου. Εξαιρετικές ερμηνείες μεταξύ των οποίων και της δικής μας Κατίνας Παξινού στο ρόλο της Κριστίν. Η υπόθεση, όπως διανεμήθηκε από την εταιρεία διανομής «τα λέει όλα», αλλά η ταινία διατηρεί το ενδιαφέρον της χάρη στις ερμηνείες. Βλέπεται.