22/9/16

Πελέ: Η ιστορία ενός θρύλου - Pelé: Birth of a legend

Είδος: Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Τζεφ Ζίμπαλιστ, Μάικλ Ζίμπαλιστ
Πρωταγωνιστούν: Κέβιν Ντε Πάουλα, Βίνσεντ Ντονόφριο, Ροντρίγκο Σαντόρο, Ντιέγκο Μπονέτα, Κολμ Μίνι, Κέβιν Ντε Πάουλα, Σέου Χόρχε
Προβάλλεται από 22/9/16
Σύνοψη:Γεννήθηκε μέσα στη φτώχια και την ανέχεια, σε μια χώρα που μπορούσε να αποδράσει μόνο μέσα από την λατρεία της για το ποδόσφαιρο. Βλέποντας τον πατέρα του συντετριμμένο από την ήττα της Βραζιλίας στον τελικό του Μουντιάλ του 1950, του υπόσχεται να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο για χάρη του. Και θα το κάνει οκτώ χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ανακοινώνοντας έτσι σε ολόκληρο τον κόσμο ότι ένα μεγάλο αστέρι του ποδοσφαίρου έχει γεννηθεί. Γνωρίστε την ιστορία της απίστευτης ζωής του Πελέ, ενός παίκτη-σύμβολο του «όμορφου παιχνιδιού», όπως αποκαλούσε ο ίδιος το ποδόσφαιρο, που ήρθε από το τίποτα για να αλλάξει τα πάντα (Διανομή: Odeon)
Κριτική: Δεν είναι ανάγκη να είσαι ποδοσφαιρόφιλος για να παρακολουθήσεις αυτή την ταινία, στην οποία οι σκηνοθέτες παρουσιάζουν τα πρώτα βήματα ενός θρύλου του ποδοσφαίρου, που δεν θα γινόταν θρύλος εάν δεν πίστευε σ’ αυτό που έκανε και δεν το αγαπούσε για την ομορφιά του.
Από την άλλη, παρακολουθείς μια προσπάθεια του μικρού Ντίκο (έτσι τον φώναζαν πραγματικά, το Πελέ του το φώναζαν υποτιμητικά στην αρχή), η οποία όχι μόνον επεδίωκε την πραγματοποίηση μιας υπόσχεσης προς τον πατέρα του, αλλά και την ανάδειξη της προσωπικής του και της εθνικής του ταυτότητας.
Η ταινία εκτός από ερμηνείες διαθέτει, ένα suspense και μια εσωτερική ένταση ειδικά στις σκηνές του νεαρού Πελέ με τους γονείς του, παρά το γεγονός ότι γνωρίζεις τι θα συμβεί και τον τρόπο, με τον οποίο το 1958 αναδείχθηκε όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά και μια ολόκληρη εθνότητα των καθαρόαιμων Βραζιλιάνων μέσα από μια τοπική τεχνική τους στο παίξιμο της μπάλας, το τζίνκα: Ψηλό παιχνίδι, ντρίπλες και πάσες.
Με αριστοτεχνική σκηνοθεσία, άψογο μοντάζ και βραζιλιάνικη μουσική, η ταινία παρακολουθείται άνετα και από τους μη μυημένους στο ποδόσφαιρο, οι οποίοι θα ικανοποιηθούν από τη μαγεία των εικόνων και το πείσμα και τη θέληση ενός ανθρώπου που ήθελε να τιμήσει την οικογένειά του, το χωριό του και κατ’ επέκταση την πατρίδα του.