22/9/16

Σκυλιά του πολέμου – War dogs

Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς 
Παίζουν: Τζόνα Χιλ, Μάιλς Τέλερ, Άνα Ντε Άρµας, Μπάρι Λίβινγκστον 
Προβάλλεται από 22/9/16
Σύνοψη: Βασισµένο σε πραγµατική ιστορία, ακολουθεί την ιστορία δύο εικοσάχρονων, οι οποίοι ζουν στο Μαϊάµι κατά τη διάρκεια του Πόλεµου στο Ιράκ, και εκµεταλλεύονται µια σχεδόν άγνωστη κυβερνητική πρωτοβουλία, που επιτρέπει σε µικρές επιχειρήσεις να κλείνουν συµβόλαια του Αµερικανικού στρατού. Παρά το ταπεινό ξεκίνηµά τους, καταφέρνουν να βγάλουν πολλά χρήµατα και να ζήσουν τη µεγάλη ζωή. Όµως, οι δύο φίλοι θα χάσουν κάθε έλεγχο όταν θα κλείσουν µια συµφωνία 300 εκατοµµυρίων δολαρίων για εξοπλιστικά συστήµατα του Αφγανικού στρατού – µια συµφωνία που θα τους φέρει σε επαφή µε σκοτεινούς ανθρώπους, πίσω από τους οποίους, όπως θα αποδειχθεί, κρύβεται η ίδια η Αµερικανική κυβέρνηση (Διανομή: Tanweer)
Κριτική: Το βλέπεις και νομίζεις ότι πρόκειται για καθαρή μυθοπλασία, λένε όμως ότι βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Δεν ξέρω αν δυο 20χρονοι κατάφεραν να στήσουν επιχείρηση εμπορίου όπλων και μάλιστα τέτοιας έκτασης που πλούτισαν και έκαναν μεγάλη ζωή
Η ταινία ξεκινά σαν κωμωδία, στην εξέλιξη όμως παίρνει δραματική τροπή και φυσικά έχει και το ανάλογο τέλος. Η ουσία όμως δεν αλλάζει. Σε μια χώρα όπου το εμπόριο όπλων διεξάγεται ελεύθερα και ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί το όπλο που θέλει και στη συνέχεια να πυροβολεί όπου του γουστάρει, δεν θεωρώ απίθανο να δίνεται η ευκαιρία σε μικροεπιχειρηματίες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την προμήθεια όπλων σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής. Σε άλλες χώρες, δίνεται η ευκαιρία σε τσοπάνους με βοσκοτόπια, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για τηλεοπτικές άδειες σταθμών εθνικής εμβέλειας. Ο καθένας ανάλογα με την κουλτούρα του.
Οι δυο 20χρονοι λοιπόν, που τους υποδύονται και με κέφι και ελαφρότητα οι Τζόνα Χιλ και Μάιλς Τέλερ ξεκινούν την επιχείρηση, μετακινούνται ανεξέλεγκτα μεταξύ Μαϊάμι και Ασιατικών χωρών σε εμπόλεμη κατάσταση και πάνε καλά μέχρι να αθετήσουν κάποια υπόσχεση σε έναν Αλβανό έμπορο, που προσπάθησε να τους πλασάρει προς μεταπώληση σφαίρες κινεζικής κατασκευής. Ε, κάποια στιγμή θα ζόριζε το πράμα.
Ο Τοντ Φίλιπς (των τριών Hangover) έχει κάνει μια ανάλαφρη ταινία για ένα υπαρκτό και πολύ σοβαρό θέμα. Ας δεχτούμε, ότι το έκανε για να αφυπνίσει την αμερικανική νεολαία πάνω σε όσα γίνονται και δεν λέγονται από τις κυβερνήσεις των κρατών. Μη χάσετε την αρχή της ταινίας, με το κοστολόγιο του κάθε private του αμερικανικού στρατού. Θα καταλάβετε το βαθύτερο νόημά της.