10/10/16

Η βάση των νεκρών – The debot of the dead

Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Τσέσλαβ Πετέλσκι
Παίζουν:: Ζίγκμουντ Κέστοβιτζ, Εμίλ Κάρεβιτζ, Τερέζα Ιζέβσκα
Προβάλλεται από 6/10/16 (Studio & Αλκυονίδα)
Σύνοψη: Η ταινία εκτυλίσσεται στο δάσος του Bieszczadzki  της νότιο-ανατολικής Πολωνίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η «Βάση των Νεκρών» είναι μία απομονωμένη περιοχή στο δάσος όπου συλλέγονται κορμοί δέντρων από ξυλοκόπους. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί είναι είτε παράνομοι, είτε δυσπροσάρμοστοι στην οργανωμένη κοινωνική ζωή. Η κατάσταση στην βάση εκρήγνυται όταν αναστέλλεται η παράδοση αυτοκινήτων στους ανθρώπους της Βάσης. Ο Στέφαν Ζαμπάβα  αποστέλλεται στην βάση για να ηρεμήσει τα πνεύματα. Καθόλου εύκολη δουλειά γιατί αρκετοί από τους κατοίκους της Βάσης έχουν βεβαρημένο παρελθόν και παρόν. (Διανομή: New Star) 
Κριτική: Ένα πολωνικό φιλμ-νουάρ, που διαθέτει στοιχεία αμερικανικού γουέστερν. Συνδυασμός αρκετά ενδιαφέρον, αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για παραγωγή του 1959.
Υπάρχουν οι «παράνομοι» και αμφιλεγόμενοι χαρακτήρες, όπως ο «Βαρσοβιανός» π.χ. που είναι ένας μυστηριώδης και δύσκολος στην επικοινωνία χαρακτήρας, που αναζητεί μέρος για να κρυφτεί. Ο «Απόστολος», ένας μέθυσος καθολικός. Ένας πρώην γιατρός, καταδικασμένος για ανθρωποκτονία και ένας πρώην αντάρτης, που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στην μεταπολεμική πραγματικότητα. Ανάμεσά τους οι μοιραία γυναίκα, όπως σε όλα τα νουάρ, που αποδεικνύεται εξίσου σκληρή με αυτούς.Εκεί όμως, που φαινομενικά βασιλεύει η σκληρότητα και η απανθρωπιά, εκεί τελικά σφυρηλατούνται ανάμεσα στα μέλη της βάσης αισθήματα φιλίας κι αλληλεγγύης, σε ένα περιβάλλον απίστευτων δοκιμασιών.
(Κριτική μου για το myfilm)