13/10/16

Η αποφοίτηση - Graduation / Bacalaureat

Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Κριστιάν Μουνγκίου
Παίζουν: Αντριάν Τιτένι, Μαρία Βικτόρια Ντράγκους, Ράρες Άντριτσι
Προβάλλεται από 13/10/16
Σύνοψη:  Ο Ρομέο είναι ένας γιατρός που ζει σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Τρανσυλβανίας και έχει μεγαλώσει την 18χρονή κόρη του με την ιδέα ότι θα φύγει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Το σχέδιο του βρίσκεται πολύ κοντά στην επιτυχία αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για σπουδές Ψυχολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρέπει απλώς να περάσει τις τελικές εξετάσεις, κάτι πολύ εύκολο για μια τόσο καλή μαθήτρια. Όμως μία μέρα πριν τις εξετάσεις συμβαίνει ένα ατύχημα που θέτει σε κίνδυνο την αναχώρηση της Ελίζα. Τώρα ο Ρομέο καλείται να λάβει μία απόφαση. Υπάρχουν τρόποι να λύσει το πρόβλημα αλλά κανένας από αυτούς δεν συμβαδίζει με τις αρχές που ο ίδιος σαν πατέρας δίδαξε στην κόρη του (Διανομή: Spentzon Films)
Κριτική: Ο Κριστιάν Μουνγκίου («Πίσω από τους λόφους» και «4 μήνες, 3 βδομάδες και 2 μέρες») με εύστοχη ματιά και διεισδυτικότητα στους χαρακτήρες έχει δημιουργήσει μια ταινία - μελέτη πάνω στην πατρική ανασφάλεια, την σχετικότητα της αλήθειας και την ελαστικότητα της συνείδησης, ιδωμένη μέσα από μία σχέση πατέρα και κόρης.
Η ταινία ξεκινά δείχνοντας μια τυπική μεσοαστική οικογένεια (ο γιατρός, η συγκαταβατική σύζυγος και η μεγαλωμένη με ηθικές αρχές κόρη τους), όλοι τους έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις τελικές εξετάσεις της κόρης πριν το πανεπιστήμιο. Η κόρη με εξαιρετικούς βαθμούς δεν φαίνεται να έχει ανάγκη ιδιαίτερης προσπάθειας, η μητέρα τη θεωρεί φαβορί για την υποτροφία, αλλά ο πατέρας που της έχει αδυναμία, έχει τις ανασφάλειές του.
Ένα μικρό σπάσιμο στο δεξί της χέρι και μια ασφαλιστική δικλείδα εκ μέρους του εξεταστικού κέντρου, που δεν επιτρέπει νάρθηκες, γύψους και συναφή πρόσθετα κατά τη διάρκεια των γραπτών εξετάσεων (πρόκειται για Bacalaureat, όπως είναι και ο τίτλος) θα ωθήσουν τον πατέρα σε ενέργειες που αντιβαίνουν στις αρχές της οικογένειας περί αξιοκρατίας. Θα πρέπει να μιλήσει σε γνωστούς, ώστε να βοηθήσουν την κόρη «κατ’ εξαίρεση», δημιουργώντας ένα γαϊτανάκι υποχρεώσεων και αλληλοϋποχρεώσεων. 
Κατά την εξέλιξη, αποκαλύπτονται γεγονότα που αποδεικνύουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται και ότι πολλά μπορούν να συμβαίνουν «ακόμα και στις καλύτερες οικογένειες». Έτσι, η ιστορία εξελίσσεται σε ένα ηθικο-κοινωνικό θρίλερ, όπου όλα μπορούν να ανατραπούν, παρά τις καλές προθέσεις του γονιού και των φίλων του, αλλά και από τη συμπεριφορά της κόρης.
Εξαιρετικό σενάριο, με στρωτή, γραμμική αφήγηση και χωρίς υπερβάλλοντα διδακτισμό. Πυκνή σκηνοθεσία και πολύ καλές ερμηνείες χωρίς μελοδραματισμούς, κάνουν την ταινία να βλέπεται με τεράστιο ενδιαφέρον και να οδηγεί στο συμπέρασμα πως σε μια κοινωνία «όλα ξεκινούν από την οικογένεια». Από την παιδεία, την παροχή υπηρεσιών υγείας, μέχρι του πως θέλουμε τη διακυβέρνησή μας. Και ο νοών νοείτω…