13/10/16

The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years

Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Ρον Χάουαρντ
Εμφανίζονται: Μπιτλς, Ντέμπι Τζέντλερ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Ρίτσαρντ Κέρτις
Προβάλλεται από 13/10/16
Το ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Όσκαρ Ρον Χάουαρντ εξερευνά την ιστορία των Beatles μέσα από τις συναυλίες τους, από τα πρώτα χρόνια τους στα μικρά κλαμπ του Λίβερπουλ μέχρι τις παγκόσμιες τουρνέ σε γεμάτα στάδια σε όλον τον κόσμο. Η ταινία παρουσιάζει σπάνιο αρχειακό υλικό, καθώς και καινούριες συνεντεύξεις με τους Πολ Μακ Κάρτνεϊ, Ρίνγκο Σταρ και άλλους και απεικονίζει την απίστευτη άνοδο του συγκροτήματος, καθώς και το μεγάλο βάρος που αυτή σήμαινε για τα τέσσερα Σκαθάρια.
(Διανομή: Odeon)
Kριτική: Ο Ρον Χάουαρντ (του οποίου αυτή τη βδομάδα βγαίνει και η τρίτη ταινία της σειράς του καθηγητή Ρομπερτ Λάνγκτον «Inferno»), σκηνοθετεί αυτό το ντοκιμαντέρ με ένα ξεχωριστό τρόπο που το κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό που δεν έχει τύχει να δω σε προηγούμενα ντοκιμαντέρ για τους Beatles και παίρνει νέες συνεντεύξεις τόσο από τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ όσο και από τον Ρίγκο Σταρ, αλλά χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχεία και συνεντεύξεις από τα άλλα μέλη του αξέχαστου γκρουπ, καθώς και με όσους συνεργάστηκαν με αυτό.
Ο Χάουαρντ δεν καταγράφει απλά την πορεία των διάσημων «σκαθαριών», αλλά δείχνει και σκηνές από επίκαιρα της εποχής εντάσσοντας έτσι το συγκρότημα των Beatles στα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Μιας εποχής που σημαδεύτηκε σημαντικά γεγονότα, όπως π.χ. τα κινήματα κατά των φυλετικών διακρίσεων και κατά του πολέμου καθώς και από τη δολοφονία του προέδρου Κένεντι.
Με αυτό το ντοκιμαντέρ δίνεται η ευκαιρία στους μεγαλύτερους που έζησαν εκείνη την εποχή να θυμηθούν, αλλά και να πληροφορηθούν στοιχεία από τη ζωή του διάσημου συγκροτήματος, που μέχρι τώρα δεν είχαν τύχει κάποιας προσοχής. Ταυτόχρονα προτρέπει τους νεώτερους να μάθουν τι ήταν οι Beatles και πως εξελίχθηκε όχι μόνον η πορεία τους στο διεθνές στερέωμα, αλλά και η μουσική τους.