10/11/16

Jack Reacher: Ποτέ μη γυρίζεις πίσω - Jack Reacher: Never go back

Είδος: Περιπέτεια / Δράσης
Σκηνοθεσία: Έντουαρντ Ζούικ
Παίζουν: Τομ Κρουζ, Ρόμπερτ Νέπερ, Κόμπι Σμόλντερς, Άλντις Χοντζ
Προβάλλεται από 10/11/16
Σύνοψη: Ο κεντρικός ήρωας, ο πρώην ταγματάρχης Τζακ Ρίτσερ, "ο ήρωας του σκεπτόμενου αναγνώστη", εμπειροπόλεμος, τολμηρός, ευφυής και λιγόλογος, ο πιο γοητευτικός "σκληρός" της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας αυτή τη φορά καλείται να επιστρέψει στην παλιά του στρατιωτική βάση προκειμένου αποκαλύψει την αλήθεια σχετικά με το τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία δύο στρατιωτών και να αποκαταστήσει την τιμή της ταγματάρχη Τέρνερ που, άδικα, κατηγορείται για κατασκοπεία. Η άφιξη του Τζακ Ρίτσερ στη βάση πυροδοτεί μια σειρά από εκρηκτικές εξελίξεις, κι αυτό που αρχικά φαινόταν σαν μια εύκολη υπόθεση, μοιάζει τώρα να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις... (Διανομή: U.I.P.)
Κριτική: Θα το ξαναγράψω: Ο Τομ Κρουζ μπορεί να έχει καθιερωθεί στις περιπέτειες τύπου «επικίνδυνες αποστολές», αλλά γι’ αυτούς που έχουν διαβάσει τα βιβλία του Lee Child με ήρωα τον Τζακ Ρίτσερ, το στυλάκι του Κρουζ δεν ταιριάζει καθόλου.
Ο Τζακ Ρίτσερ περιγράφεται ως ένας οξυδερκής γίγαντας ύψους 1,95 και βάρους 100 – 115 κιλών με περιφέρεια στήθους που φοράει μπλούζες και πουκάμισα μεγέθους XXXL. Επίσης, έχει σκούρα ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια. Θέλω να πω ότι η επιλογή του Τομ Κρουζ δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Βέβαια, παραγωγός είναι ο ίδιος, οπότε δεν μας πέφτει λόγος. Βάζει τα λεφτά και διαλέγει τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή.
Η δεύτερη ταινία τώρα: Τίποτα περισσότερο από την πρώτη, ίσως και λίγο πιο αργή σκηνοθετικά. Ο Τομ Κρουζ παίζει επίπεδα και ανέκφραστα, ενώ η συμπρωταγωνίστρια Κόμπι Σμάλντερς είναι απόλυτα ταιριαστή με το ρόλο της αξιωματικού.
Από εκεί και πέρα, το σενάριο δεν παρουσιάζει κενά, έχει προβλέψιμη εξέλιξη, ενώ η δράση και τα ξυλοφορτώματα συσσωρεύονται προς το τέλος και οι έξυπνες ατάκες ανήκουν στον κεντρικό ήρωα, ο οποίος παραμένει άτρωτος, μάλλον για την τρίτη ταινία.
(Κριτική μου στο myfilm.gr)
Για το ομότιτλο βιβλίο έχω γράψει ΕΔΩ