10/11/16

Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς - The light between oceans

Είδος: Δράμα / Αισθηματική
Σκηνοθεσία: Ντέρεκ Σιανφράνς
Παίζουν: Μάικλ Φασμπέντερ, Αλίσια Βικάντερ, Ρέιτσελ Βάις, Τζακ Τόμσον, Γκάρι ΜακΝτόναλντ, Τζέιν Μενελάους
Προβάλλεται από 10/11/2016
Σύνοψη: Λίγα χρόνια μετά τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τομ και η Ίζαμπελ ζουν ήσυχα σε ένα μικρό νησάκι κοντά σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Αυστραλίας, όπου ο Τομ είναι φαροφύλακας. Ενώ προσπαθούν να ξεπεράσουν το τραύμα της τρίτης κατά σειρά αποτυχημένης κύησης της Ίζαμπελ, βρίσκουν ένα φαινομενικά ορφανό μωρό σε μια βάρκα που ξεβράζεται στο νησάκι. Μέσα στο πένθος τους, αποφασίζουν να το παρουσιάσουν σαν δικό τους και περνούν ευτυχισμένοι τα χρόνια που έρχονται. Όμως, η συντετριμμένη μητέρα του παιδιού μπαίνει ξαφνικά στη ζωή τους… (Διανομή: Odeon)
Κριτική: Όπως το είδα: Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς, δεν είναι ο φάρος στον οποίο προσπάθησε να απομονωθεί και να αυτοσυγκεντρωθεί ο Τομ (Μάικλ Φάσμπεντερ). Είναι το μωρό, που βρήκαν στη βάρκα ο Τομ μαζί με τη γυναίκα του την Ίζαμπελ (Αλίσια Βικάντερ) και ύστερα από προτροπή της, αποφάσισαν να το κρατήσουν και να το δηλώσουν ως δικό τους.
Είναι το μωρό, το οποίο βρέθηκε ανάμεσα σε ωκεανούς συναισθημάτων, όταν στη ζωή του ευτυχισμένου και ανέμελου ζευγαριού εμφανίστηκε η πραγματική του μητέρα (Ρέιτσελ Βάις). Είναι το παιδί, που έλειπε από τη ζωή του ζεύγους στο φάρο, αλλά και από τη ζωή της φυσικής του μητέρας, που όταν ανακαλύπτει τι έχει συμβεί, το θέλει πίσω.
Υπέροχα σκηνοθετημένο το δράμα, βασίζεται κυρίως στις ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών, αλλά και της ταλαντούχας Ρέιτσελ Βάις που εμφανίζεται από τη μέση της ταινίας, ως χαροκαμένη σύζυγος και μητέρα. Ένας ωκεανός θλίψης, απέναντι στον ωκεανό των συναισθημάτων έρωτα, πίστης, αφοσίωσης που υπάρχει στο ζευγάρι. Τι μπορεί να συμβεί όταν συγκρούονται δυο ωκεανοί; Ποια ρεύματα θα επικρατήσουν; Διαθέτει σασπένς το σενάριο, αλλά στο τέλος και την Αριστοτέλεια λύτρωση.
Οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών συγκινούν και ειδικά εκείνη του Μάικλ Φάσμπεντερ ως λιγομίλητου, μυστηριώδους, άτολμου και αναποφάσιστου ανθρώπου του καθήκοντος, που γνωρίζεται και παντρεύεται την τολμηρή (και για εκείνον μοιραία και επικίνδυνη) γυναίκα της Αλίσια Βικάντερ. Τραγική μάνα και έτοιμη να θυσιαστεί η Ρέιτσελ Βάις δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο με την ερμηνεία της.
Συνολικά: Αξιοπρεπές μελόδραμα, με τρεις υπέροχες ερμηνείες, εξαιρετική μουσική και ωραία χειμωνιάτικη φωτογραφία.
(Κριτική μου στο myfilm.gr)