21/11/16

Η τρελή χαρά - La Pazza Gioia

Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Πάολο Βίρτζι
Παίζουν: Βαλέρια Μπρούνι – Τεντέσκι, Μικαέλα Ραματζότι
Προβάλλεται από 17/11/2016
Σύνοψη: Η Μπεατρίς είναι μια φλύαρη φαντασιόπληκτη, μια αυτοαποκαλούμενη δισεκατομμυριούχος αριστοκράτισσα, της οποίας της αρέσει να πιστεύει ότι έχει στενές σχέσεις με τους ηγέτες του κόσμου. Η Ντονατέλα είναι μια εσωστρεφής κι εύθραυστη νεαρή κοπέλα, η οποία είναι «κλειδωμένη» στον δικό της μυστηριώδη κόσμο. Και οι δύο νοσηλεύονται στη Βίλα Μπιόντι, μια προοδευτική, αλλά ασφαλή ψυχιατρική κλινική (Διανομή: StraDa Films / Seven Films)
Κριτική: Η νέα ταινία του Πάολο Βίρτζι αφηγείται την ιστορία μιας εύθραυστης αλλά συγκινητικής φιλίας που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο γυναίκες, που η μια συμπληρώνει την άλλη από άποψη χαρακτήρων, καθώς εγκαταλείπουν το ψυχιατρικό ίδρυμα, σε αναζήτηση της αγάπης και της ευτυχίας. 
Η Βαλέρια Μπρούνι–Τεντέσκι και η Μικαέλα Ραματζότι αποδίδουν έξοχα τους ρόλους των δυο ουσιαστικά διπολικών γυναικών, εκ των οποίων η πρώτη μάλλον εθελούσια εγκατέλειψε την προηγούμενη αριστοκρατική ζωή της, αφού δεν άντεχε την υποκρισία της κοινωνικής τάξης στην οποία ανήκε, ενώ η δεύτερη εξαναγκάστηκε από τον τρόπο που την αντιμετώπισε η κοινωνία και το σύστημα. Πρώτα την εκμεταλλεύτηκε ως εργαζόμενη και ύστερα δεν της έδειξε το οφειλόμενο ενδιαφέρον ως ανύπαντρη μητέρα. 
Υπάρχουν εξαιρετικά συγκινητικές στιγμές, όπως και στιγμές που δημιουργούν ένα κάποιο χαμόγελο από τον τρόπο που ο Βίρτζι σχολιάζει την κοινωνία και ειδικά την «αριστοκρατική». 
Η ταινία που μάλλον φλερτάρει με τις ταινίες «Στη φωλιά του κούκου» και «Θέλμα και Λουίζ» (από την οποία «κλέβει» συγκεκριμένα πλάνα) βλέπεται με ενδιαφέρον κυρίως χάρη στις ερμηνείες των πρωταγωνιστριών.
(Κριτική μου στο myfilm.gr)