3/11/16

Σνόουντεν - Snowden

Είδος: Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Όλιβερ Στόουν
Παίζουν: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Σαϊλίν Γούντλι, Μελίσα Λίο, Ζάκαρι Κουίντο, Τομ Γουίλκινσον, Σκοτ Ίστγουντ
Προβάλλεται από 3/11/16
Σύνοψη: Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν αφήνει κρυφά τη δουλειά του στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και πετά στο Χονγκ Κονγκ για να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ, και Ίβεν Μακάσκιλ, αλλά και τη σκηνοθέτιδα Λάουρα Πουατράς (Μελίσα Λίο). Ο Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν για την NSA και την CIA ως υψηλόβαθμος τεχνικός διαχειριστής ηλεκτρονικών συστημάτων, ανακαλύπτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρακολουθεί όλες τις ψηφιακές επικοινωνίες - όχι μόνο ξένων κυβερνήσεων και τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και των απλών Αμερικανών. Απογοητευμένος από τη δουλειά του, συγκεντρώνει σχολαστικά εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουν την πλήρη έκταση των υποκλοπών, εγκαταλείπει την αγαπημένη του Λίντσεϊ Μιλς και βρίσκει το θάρρος να ακολουθήσει την προσωπική ηθική και τις αρχές του (Διανομή:  Tanweer)
Κριτική: Ο Όλιβερ Στόουν, συνεχίζοντας την παράδοση που ο ίδιος δημιούργησε, αυτή δηλαδή των ταινιών – μαρτυριών (The Doors, JFK, Δίδυμοι Πύργοι, Wall Street, South of Border) ασχολείται με την περίπτωση Σνόουντεν.
Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία του ανθρώπου, που δεν άντεξε να ζει δημιουργώντας προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούντο από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παρακολούθηση της ζωής εκατομμυρίων (στην κυριολεξία) ανθρώπων και προέβη σε αποκαλύψεις για την ύπαρξή τους.
Η ταινία είναι βασισμένη στα βιβλία «Time of the Octopus» του δικηγόρου του Snowden, Ανατόλι Κουτσερένα και «Φάκελος Σνόουντεν: Η Ιστορία του Νο 1 Καταζητούμενου Ανθρώπου στον Κόσμο», του δημοσιογράφου του Guardian, Λουκ Χάρντινγκ (που κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη).
Ο Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ στο ρόλο του Έντουαρντ Σνόουντεν και η Σαϊλίν Γούντλι σε αυτόν της Λίντσεϊ Μιλς ενσαρκώνουν με ενάργεια τους χαρακτήρες δυο ανθρώπων, που άθελά τους μπλέκουν στα πλοκάμια των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρώτος, θέλοντας στην αρχή να υπηρετήσει πιστά την πατρίδα του αποδέχεται πράγματα που τελικά δεν του αρέσουν και η δεύτερη, ερωτευμένη μαζί του αποδέχεται τη δουλειά του, αλλά αρχίζει να διαφωνεί όταν αυτός της εξηγεί το ουσιαστικό αποτέλεσμά της. 
Υπάρχει suspense στην ταινία και ειδικά γι’ αυτούς που δεν έχει τύχει να γνωρίζουν ακριβώς την ιστορία του Σνόουντεν και οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές. Ο Όλιβερ Στόουν έχει ξεφύγει από την παγίδα του βιογραφικού ντοκιμαντέρ και έχει γυρίσει ένα θρίλερ που βλέπεται με ενδιαφέρον.
(Κριτική μου για το myfilm.gr)