7/12/16

Αμερικανικό ειδύλλιο - American Pastoral

Εφηβεία και αμφισβήτηση, συντηρητισμός, κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις, ρατσισμός, ανάμιξη των ΗΠΑ σε πόλεμο μακριά από τα σύνορά τους, αντιδράσεις των νέων, ταραχές, βία της αστυνομίας. Γράφτηκε το 1997 από τον Φίλιπ Ροθ (που κέρδισε γι’ αυτό και το βραβείο Πούλιτζερ 1998), αλλά φαντάζει τόσο επίκαιρο, αφού τα θέματά του μας είναι οικεία. 
Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ με την ευρωπαϊκή ματιά του, έχει καταφέρει να συμπτύξει όλα τα θέματα, ειδικά στο πρώτο μέρος της ταινίας, που κυλάει με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Το αναφέρω αυτό διότι στο δεύτερο, γίνεται λίγο φλύαρη όταν η κόρη, που μόνον προβλήματα δημιούργησε στη συντηρητική οικογένειά της, εξαφανίζεται και ο πατέρας της (τον υποδύεται ο ίδιος ο Μακ Γκρέγκορ δείχνοντας το εξαιρετικό του ταλέντο) αγωνίζεται να τη βρει και ανακαλύπτει ότι έχει παρασυρθεί από κάποια ανατολικής προέλευσης αίρεση που αρνείται όλα εκείνα τα προνόμια της καταναλωτικής κοινωνίας μέσα στην οποία είχε ανατραφεί.

Η Τζένιφερ Κόνελι ως μητέρα που βλέποντας την αλλαγή της κόρης της, καταρρέει, αλλά προσπαθεί να ενταχθεί στρεφόμενη στην Τέχνη είναι επίσης καλή, όπως καλή είναι και η Ντακότα Φάνινγκ, ως Μέρι, της οποίας το όνομα στα credits αναφέρεται Merry, χαρούμενη, ευτυχισμένη και αυτό το θεωρώ ως την τραγική ειρωνεία του φιλμ.
Τα ντεκόρ και τα κοστούμια είναι αυθεντικά και αποδίδουν πιστά την περίοδο του ’60, η φωτογραφία με τις σέπια αποχρώσεις συμβάλλει στη σωστή ατμόσφαιρα, ενώ και η μουσική του Ντεσπλά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις καλύπτει σωστά τη δράση. 
Η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον, παρά το ρυθμό της που πέφτει στο δεύτερο μέρος, αντί να την εκτινάξει (Κριτική μου στο myfilm)
INFO
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ
Παίζουν: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Τζένιφερ Κόνελι, Ντακότα Φάνινγκ
Προβάλλεται από 8/12/16
Σύνοψη: Η ταινία παρακολουθεί μια οικογένεια που η φαινομενικά ειδυλλιακή ζωή της γκρεμίζεται από την κοινωνική και πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του ’60. Ο Γιούαν Μακ Γκρέγκορ («August: Osage County», «Salmon Fishing in the Yemen») κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο και πρωταγωνιστεί ως ο Σίμουρ «Σουηδός» Λιβόβ, ένας κάποτε θρυλικός αθλητής του Λυκείου που είναι σήμερα επιτυχημένος επιχειρηματίας, παντρεμένος με την Ντόουν, μια πρώην βασίλισσα ομορφιάς. Αλλά το χάος σιγοβράζει κάτω από το αψεγάδιαστο προσωπείο της ζωής των Λιβόβ. Όταν η αγαπημένη του έφηβη κόρη, η Μέρι, εξαφανίζεται, αφότου κατηγορηθεί για την διάπραξη μιας βίαιης πράξης, ο Σουηδός αφιερώνει τη ζωή του στο να την βρει και να επανενώσει ξανά την οικογένεια του.
(Διανομή: Tanweer)