7/12/16

Η άφιξη - Arrival

Φανταστείτε τον εαυτό σας να φτάνει με ένα ελικόπτερο σε μια απάτητη από τον άνθρωπο περιοχή του πλανήτη μας και μόλις προσγειωθείτε να διακρίνετε στα πόδια σας μικρά σε μέγεθος και άγνωστα μέχρι τώρα ζώα, τα οποία σας περιτριγυρίζουν με άγνωστες προθέσεις. Έχετε σκεφτεί εάν, όσο σας περιτριγυρίζουν σκέφτονται (και συσκέπτονται) με ποιο τρόπο θέλουν να έρθουν σε επαφή μαζί σας, να σας ρωτήσουν από που εμφανιστήκατε έτσι ξαφνικά και ποιος είναι ο σκοπός σας; Έχετε αναρωτηθεί εάν ο χρόνος ζωής τους σε σχέση με το δικό σας είναι ίδιος ή συντομότερος; Έχετε σκεφτεί ότι όση φιλική διάθεση και να έχετε, αυτά μπορεί να σας θεωρούν εχθρό και να ετοιμάζονται να σας αντιμετωπίσουν με ό,τι όπλο νομίζουν πως διαθέτουν; 
Με αυτές τις σκέψεις, θα πρέπει να πάτε να δείτε την ταινία αυτή του Ντενί Βιλνέβ, γνωστού από τα Μέσα από τις φλόγες (2010), Prisoners (2013) και Sicario: Ο εκτελεστής (2015), ο οποίος για άλλη μια φορά δείχνει τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα.
«Η άφιξη», είναι ουσιαστικά μια αλληγορία  για την έννοια του χρόνου, τη συλλογικότητα, την ανεκτικότητα, την αγάπη και την απώλεια.
Οι εξωγήινοι, δεν ξέρουμε πόσο καιρό παρακολουθούσαν τη Γη, πριν γίνουν αντιληπτοί με αυτά τα τεράστια διαστημόπλοια που μπροστά τους οι άνθρωποι είναι σαν μυρμήγκια. Δεν γνωρίζουμε εάν είναι φιλικοί, ή εχθρικοί και εμείς που είμαστε αλαζόνες και νομίζουμε ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος στέλνουμε μια γλωσσολόγο (που την υποδύεται έξοχα η Έιμι Άνταμς) να επικοινωνήσει μαζί τους και τολμάμε να μπούμε στο διαστημόπλοιο, έχοντας μαζί μας ένα πλάσμα μικρότερό μας, παγιδευμένο σε ένα κλουβί για να δούμε εάν θα επιζήσει στο περιβάλλον του εξωγήινου σκάφους. Τι ειρωνεία! Εμείς, εγκλωβισμένοι στον πλανήτη μας, έρμαια του σύμπαντος, οι επιστήμονες του 21ου αιώνα χρησιμοποιούμε το κλουβί με το καναρίνι, όπως οι ανθρακωρύχοι του 19ου αιώνα, για να έρθουμε σε επαφή με το Ασύλληπτο. Υπέροχος ο Βιλνέβ δείχνει αρκετές φορές (για να εμπεδώσουμε), το πουλάκι στο κλουβί να χτυπιέται τρομαγμένο στα κάγκελα, μπροστά στους ψύχραιμους(;) ερευνητές με τα σκάφανδρα, που τρομάζουν και οπισθοχωρούν, όταν το τεράστιο εξωγήινο πολύποδο απλά τους χτυπάει ένα δάχτυλο στο τζάμι.  
Και ενώ αυτοί το ψάχνουν το θέμα έστω και με το καναρίνι στο κλουβί, σε άλλα μέρη της Γης ετοιμάζονται για πόλεμο με τους εξωγήινους, θεωρώντας δεδομένη την εχθρότητά τους. 
Άλλοι προσπαθούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους και ερωτεύονται λόγω του κοινού τους πάθους και άλλοι θέλουν να κάνουν επίδειξη ισχύος.
Η αφήγηση δεν είναι γραμμική. Η ταινία είναι flashback και «η άφιξη» έχει διπλή έννοια και πρέπει να δοθεί σημασία στο ρόλο της κόρης της γλωσσολόγου, που αφικνείται μετά την αναχώρηση των διαστημοπλοίων και αφού η μητέρα έχει αντέξει επώδυνες δοκιμασίες. 
Είναι πολλά τα θέματα του αλληγορικού αυτού φιλμ (δεν ξέρω γιατί θυμήθηκα το Solaris του Ταρκόφσκι…) με την εξαιρετική σκοτεινή φωτογραφία και τη μουσική με τα έγχορδα, αλλά και τα υποβλητικά κόρνα που δεν ξέρεις αν είναι soundtrack, ή οι φωνές των εξωγήινων. 
Πρόκειται εξαιρετική ταινία επιστημονικής φαντασίας και καμία σχέση με Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου του Σπίλμπεργκ ή Επαφής του Ζεμέκις (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Σκηνοθεσία: Ντενί Βιλνέβ
Παίζουν: Έιμι Άνταμς, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέρεμι Ρένερ, Μάικλ Στούλμπαργκ, Νάταλι Τιμπό, Μαρκ Ο'Μπράιεν
Προβάλλεται από 8/12/16
Σύνοψη: Δώδεκα μυστηριώδη διαστημόπλοια με εξωγήινους επιβάτες προσγειώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Μία ομάδα ειδικών επιστημόνων συνιστάται για να ερευνήσει το συμβάν. Ανάμεσά τους, η Λουίζ Μπανκς, μια γλωσσολόγος που καλείται να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους ενώ ο χρόνος πιέζει και ο κόσμος απειλείται με έναν παγκόσμιο πόλεμο. 
(Διανομή: Spentzos Film)