22/12/16

Κρυφή ομορφιά – Collateral beauty

Η ιδέα του σεναρίου δεν είναι κακή. Θυμίζει λίγο τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Ντίκενς, μόνο που εδώ τον κεντρικό ήρωα τον επισκέπτονται ο Θάνατος, ο Χρόνος και η Αγάπη. Το σενάριο έχει ενδιαφέρον και σε κρατάει θίγοντας τρία δυνατά θέματα. Επίσης, υπάρχει μια συνωμοσία για καλό σκοπό, η οποία όμως μπορεί να γυρίσει μπούμεραγκ και να κάνει χειρότερη την κατάσταση αυτού που προσπαθούν να σώσουν. Άρα διαθέτει suspense. Οι ερμηνείες είναι από καλές έως πολύ καλές. Τι συμβαίνει όμως;
Το δράμα ενώ είναι αξιοπρεπές και (παρά λίγο) δεν πέφτει στο μελόδραμα, είναι λίγο ρηχό. Δεν εμβαθύνει στους χαρακτήρες, ενώ και οι φιλοσοφικοί διάλογοι (αν δεν φιλοσοφήσεις για τη ζωή, το θάνατο και την αγάπη, πότε θα το κάνεις;) ανήκουν σε θεατρικά έργα μεγάλων δραματουργών. Έχει όμως ένα καλό στοιχείο: διαθέτει λυτρωτικό τέλος, μέρες που είναι και αυτό δεν είναι λίγο. Χαρίζει αισιοδοξία.
Ο Γουίλ Σμιθ κρατάει γερά να μη γίνει μελοδραματικός και όταν γίνεται στο τέλος, τον συγχωρείς. Έχει χάσει την κόρη του, άλλωστε. Με αξιολογική σειρά, η Έλεν Μίρεν (Θάνατος), η Κίρα Νάιτλι (Αγάπη) και ο Τζέικομπ Λάτιμορ (Χρόνος) είναι πολύ καλοί, όπως αρκετά καλός είναι και ο Έντουαρντ Νόρτον στο ρόλο του εμπνευστή όσων συμβαίνουν στην ταινία, ενώ η Κέιτ Γουίνσλετ με το έμφυτο υγρό βλέμμα της, είναι κατάλληλη για το δράμα που παίζεται.
Γενικά, η ταινία (που –ευτυχώς- διαρκεί 93 λεπτά) βλέπεται με ενδιαφέρον, κυρίως χάρη στην ιδέα του σεναρίου και στις ερμηνείες των πραγματικά καλών ηθοποιών (Κριτική μου για το myfilm.gr)

INFO
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Φράνκελ
Παίζουν: Γουίλ Σμιθ, Έντουαρντ Νόρτον, Κίρα Νάιτλ, Κέιτ Γουίνσλετ, Έλεν Μίρεν, Μάικλ Πένια, Ναόμι Χάρις, Τζέικομπ Λάτιμορ
Σύνοψη: Όταν ένας επιτυχημένος διαφημιστής βιώνει μια βαθιά, προσωπική τραγωδία αποσύρεται από την καθημερινή του ζωή. Ενώ οι συνάδελφοι και φίλοι του προσπαθούν να τον πλησιάσουν, ο ίδιος αναζητεί απαντήσεις γράφοντας γράμματα στην Αγάπη, τον Χρόνο και τον Θάνατο. Αλλά, μόνο όταν οι σκέψεις του φέρουν απροσδόκητες για τον ίδιο απαντήσεις, θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται πως αυτές οι σταθερές συνδέονται στις ζωές όλων, και πως ακόμη και η πιο βαθιά απώλεια, μπορεί να αποκαλύψει στιγμές με νόημα και ομορφιά.
(Διανομή: Tanweer)