28/12/16

Η χορεύτρια – La danseuse

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζιοβάνι Λίστα, «Η χορεύτρια» είναι ένα όχι απόλυτα βιογραφικό δράμα σε σενάριο και σκηνοθεσία της Στεφανί Ντι Τζιούστο, η οποία δεν μπόρεσε να αποδώσει το βάθος του χαρακτήρα της αμερικανίδας Μαρί Λουίζ Φούλερ, που ξεκίνησε από τα ράντσα της Άγριας Δύσης και έφτασε στο Παρίσι της Μπελ Επόκ με το πάθος να αναδειχθεί ως χορεύτρια στριφογυρίζοντας και δημιουργώντας οπτικά εφέ με το πολύπτυχο φόρεμά της κάτω από εκτυφλωτικούς προβολείς.
Το φιλμ μετά βίας εστιάζει στο χαρακτήρα της Λόι Φούλερ (όπως μετονομάστηκε επί το καλλιτεχνικότερο), αφού στην ιστορία εμπλέκεται και η χορευτική διασημότητα της Ισιδώρας Ντάνκαν, η οποία έκανε ό,τι μπορούσε για να προβληθεί εις βάρος της Φούλερ, που υποτίθεται ότι ήταν η πρώτη της εργοδότρια. Ήταν βέβαιο ότι θα τα κατάφερνε, αφού η Ισιδώρα ήταν μια προκλητική χορεύτρια, ενώ η Φούλερ ήταν απλά μια εμπνευσμένη show woman, που τα έδινε όλα και μάλιστα εις βάρος της υγείας της.
Η επιλογή της Σόκο για το ρόλο της σκληραγωγημένης και ασχημούλας Μαρί Λουίζ Φούλερ, κοπέλας των αγρών, που έχει βάλει σκοπό της ζωής της να γίνει ηθοποιός ή χορεύτρια είναι επιτυχημένη φυσιογνωμικά, αλλά δεν εκπέμπει καμία δύναμη ή πίστη γι’ αυτό που θέλει να κάνει. 
Αντίθετα, από την πρώτη κιόλας εμφάνιση της κόρης του Τζόνι Ντεπ, της Λίλι - Ρόουζ Μέλοντι Ντεπ που υποδύεται την Ισιδώρα Ντάνκαν, καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με έναν αδίστακτο χαρακτήρα.
Ο σκηνοθετικός ρυθμός της πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθετικά Στεφανί Ντι Τζιούστο δεν είναι κακός, αλλά το σενάριο χωρίς την εστίαση στο χαρακτήρα της χορεύτριας αποβαίνει εις βάρος του (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Είδος: Βιογραφική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Στεφανί Ντι Τζιούστο 
Πρωταγωνιστούν: Σοκό, Γκασπάρ Ουλιέλ, Μελανί Τιερί, Λίλι - Ρόουζ Μέλοντι Ντεπ, Φρανσουά Ντεμιέν, Λουί Ντο Ντε Λενκεσένγκ
Προβάλλεται από 29/12/16
Σύνοψη: Τίποτα από το παρελθόν και την ιστορία της Λόι Φούλερ δεν προμήνυε ότι θα γινόταν σύμβολο της Μπελ Επόκ, πόσο μάλλον χορεύτρια στην Όπερα του Παρισιού. Ακόμη και μπροστά στο φόβο του μόνιμου τραυματισμού ή της τύφλωσης, η φλογερή Λόι δε σταματούσε σε τίποτα, προκειμένου να τελειοποιήσει το χορό της. Η συνάντηση της με την Ισαντόρα Ντάνκαν, μιας νεαρής γεμάτη ταλέντο και φιλοδοξία, θα σημάνει την αρχή της πτώσης της.
(Διανομή: Seven Films)