26/12/16

Passengers

Ο Τζιμ Πρέστον, μηχανολόγος μηχανικός που τον υποδύεται ο Κρις Πρατ (Φύλακες του Γαλαξία) ξυπνάει μόνον αυτός μεταξύ 5.000 επιβατών και 259 μελών πληρώματος σε ένα τεράστιο διαστημόπλοιο, που κάνει ένα ταξίδι συνολικής διάρκειας 120 ετών προς μια μακρινή αποικία και διαπιστώνει ότι έχει ξυπνήσει 90 χρόνια νωρίτερα! Δυστυχία. Προσπαθεί να επανέλθει στην ύπνωση, αλλά δεν μπορεί και στη συνέχεια επί ένα χρόνο προσπαθεί να μπει στο χώρο διακυβέρνησης του σκάφους πράγμα επίσης αδύνατο. Μόνη του συντροφιά, ο Άρθουρ ένας μπάρμαν-ρομπότ (που το υποδύεται απολαυστικά ο Μάικλ Σιν).
Ο Μόρτεν Τάιλντουμ χειρίζεται με ευρηματικότητα τους χώρους, που θυμίζουν ταινίες του περασμένου αιώνα (ολίγον από 2001 Οδύσσεια του Διαστήματος, κάτι από Σολάρις, όχι του Ταρκόφσκι) και πλάθει νορμάλ χαρακτήρες, τόσο του Τζιμ, όσο και του ανθρωποειδούς Άρθουρ, που δείχνει πάντα πρόθυμος και αισιόδοξος. Επίσης, μελετά σοβαρά, αλλά και με υποδόριο χιούμορ, τα θέματα της ζωής, της μοναξιάς και του θανάτου, καθώς και της ηλιθιότητας των μηχανών που αντί να διευκολύνουν τον άνθρωπο του δυσκολεύουν τη ζωή.
Ως εδώ, η επιστημονική φαντασία είναι στα καλύτερά της και παίρνει ακόμα καλύτερη τροπή, όταν ο Τζιμ ως μοναδικός ζωντανός-νεκρός ανάμεσα σε 5.258 εν υπνώσει-ζωντανούς, διαπράττει το έγκλημα να φέρει στη ζωή μια γυναίκα που του αρέσει τόσο εμφανισιακά, όσο και από τα προσόντα του φακέλου της. Η Ορόρα, είναι δημοσιογράφος που πάει στην αποικία να καταγράψει τις εμπειρίες της για τις μελλοντικές γενιές και η Τζένιφερ Λόρενς («Αγώνες Πείνας», «Joy») βρίσκεται στον καλύτερο ίσως ρόλο της μέχρι σήμερα. 
Το σοκ από την αφύπνισή της είναι μεγάλο, αλλά ο Τζιμ θα την παρηγορήσει, δεν θα της αποκαλύψει το έγκλημά του και θα αγαπηθούν. Να και το love story στο διάστημα από δύο ταιριαστούς και καλούς ερμηνευτές.
Η ταινία αλλάζει ύφος από τη στιγμή που η Ορόρα μαθαίνει από τον μπάρμαν ότι την επανέφερε στη ζωή ο Τζιμ για να έχει παρέα. Δόλια και εγκληματική ενέργεια, θέμα προς συζήτηση αλλά και ένα καινούργιο suspense: πού θα οδηγήσει αυτή η σχέση έρωτα και μίσους, πλέον;
Η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον, παρόλο που στο τελευταίο 20λεπτο τείνει προς μια θεαματική, ρηχή και προβλέψιμη περιπέτεια. Δεν ενοχλεί. Η επιστημονική φαντασία, διαθέτει περιθώρια έκφρασης και εδώ συνδυάζει τους ηθικούς προβληματισμούς, με τα ψυχολογικά διλήμματα, τον έρωτα και τη δράση ώστε να ικανοποιούνται όλοι οι θεατές. Το πετυχαίνει 
(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Είδος: Επιστημονική φαντασία
Σκηνοθεσία: Morten Tyldum
Παίζουν: Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen, Laurence Fishburne, Andy Garcia
Προβάλλεται από 29/12/16
Σύνοψη: Δύο ξένοι, ο Jim και η Aurora, είναι συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι που διαρκεί 120 χρόνια και έχει για προορισμό του έναν πλανήτη πολύ μακριά από τη Γη. Ανακαλύπτει ο ένας τον άλλον όταν μια μηχανική βλάβη αφυπνίζει μόνο αυτούς 90 χρόνια νωρίτερα από αυτό που ήταν προγραμματισμένο για τους συνολικά 5000 ναρκωμένους επιβάτες. Οι δύο τους εντοπίζουν τη βλάβη που κάνει το διαστημόπλοιο να καταρρέει σταδιακά,  και θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να σωθούν οι ίδιοι, αλλά και οι υπόλοιποι επιβάτες της πιο μαζικής μετανάστευσης στην ιστορία της ανθρωπότητας.
(Διανομή: Feelgood)
Αν σας ενδιαφέρει η Επιστημονική Φαντασία, διαβάστε κι αυτό ΕΔΩ και για περισσότερα ΕΔΩ