21/1/17

Έτερος εγώ

Eνα αστυνομικό θρίλερ στο ύφος των ευρωπαϊκών ταινιών του είδους, με πυκνό μυστήριο, αινιγματική ατμόσφαιρα, συναρπαστικούς γρίφους, μαθηματικές αναφορές και πολλές ανατροπές είναι η δεύτερη ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια, στην οποία υπογράφει και το σενάριο. To ρόλο του κεντρικού ερευνητή μιας σειράς αλληλένδετων δολοφονιών αναλαμβάνει ένας εκκεντρικός εγκληματολόγος, τον οποίο ενσαρκώνει ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, έχοντας στο πλευρό του ως μέντορα και αμέριστο υποστηρικτή, τον μοναδικό Δημήτρη Καταλειφό. Σε ρόλο-κλειδί συναντάμε τον μεγάλο Γάλλο σταρ των «Άθικτων», Francois Cluzet. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποσπώντας δύο βραβεία: Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας - Μιχάλης Κακογιάννης και Βραβείο Νεότητας.
Ο άλλος εαυτός, ο Πυθαγόρας, 
η ιδέα: Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σωτήρης Τσαφούλιας άντλησε την έμπνευσή του από μια θεωρία του Πυθαγόρα που συνδυάζει τα μαθηματικά με τον ορισμό της φιλίας. «Ως έτερος εγώ o Πυθαγόρας ορίζει τον φίλο, όχι το άλλο μισό, αλλά τον άλλο εαυτό».
Με έναυσμα τον ενδιαφέροντα αυτόν ορισμό, ο σκηνοθέτης συνέλαβε ένα αστυνομικό θρίλερ γεμάτο μυστήριο και ανατροπές. «Το Έτερος Εγώ», λέει ο σκηνοθέτης, «είναι μια ταινία που φωτίζει την τρομερή αταξία που κρύβουμε μέσα μας. Καταπιάνεται με θεμελιώδη θέματα ανθρωπιστικής και όχι μόνο αξίας, όπως είναι η φιλία, η αγάπη και η πίστη. Η πίστη στον άνθρωπο και στις αξίες που φέρει μέσα του. Το «Έτερος Εγώ» όλα αυτά τα μεταδίδει μέσα από μια Αθήνα διαφορετική. Μια Αθήνα που υπάρχει και που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από θλιβερά τοπία και μίζερα χρώματα (…)».
Σύνοψη: Η ταινία διαδραματίζεται στην Αθήνα του 2015, όπου γίνονται πέντε δολοφονίες. Κοινό χαρακτηριστικό τους, αρχαία ρητά του Πυθαγόρα στους τόπους των εγκλημάτων. Ο Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), καθηγητής Εγκληματολογίας, αναλαμβάνει να λύσει το μυστήριο. Αναπάντεχοι σύμμαχοι του Λαΐνη στο να ξεμπλέξει το πολύπλοκο και επικίνδυνο αυτό κουβάρι, οι φίλιοι αριθμοί του Πυθαγόρα, κι ένας καθηγητής μαθηματικών (Francois Cluzet).
Για το είδος αυτό, του αστυνομικού και ψυχολογικού θρίλερ, ο δημιουργός του «Έτερος Εγώ» επισημαίνει: «Στην Ελλάδα δε βλέπουμε συχνά αστυνομικό θρίλερ. Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ είναι ένα αγαπημένο θέμα για το ελληνικό κοινό, όπως φαίνεται από την προτίμησή του σε ξένες αντίστοιχες ταινίες, δεν έχει ευδοκιμήσει ιδιαίτερα το είδος αυτό».
Η επιλογή των συνεργατών: Για την επιλογή των ηθοποιών ο σκηνοθέτης σχολιάζει: «Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός και πολύ ταλαντούχος. Είναι επίσης απίστευτη τιμή να έχω στην ταινία τον Δημήτρη Καταλειφό και τον Μάνο Βακούση». Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης έχει συνεργαστεί με τον σκηνοθέτη στον «Κοινό Παρονομαστή», το επιτυχημένο κινηματογραφικό ντεμπούτο του Σωτήρη Τσαφούλια. Η άψογη πρώτη συνεργασία τους, έφερε και την επόμενη και μάλιστα πολύ πριν το γύρισμα. «Η πρωτόλεια ιδέα ήταν του Σωτήρη. Στο γύρισμα, ο Σωτήρης είναι ο αρχηγός, μπορούμε όμως πάντα να προτείνουμε κάτι χωρίς να φύγουμε από τη γραμμή του σκηνοθέτη» εξηγεί ο πρωταγωνιστής.
Οι προκλήσεις στο είδος του θρίλερ μεγάλες και απαιτούν σίγουρα τη στράτευση ειδικών συνεργατών, όπως τους σπουδαίους στα ειδικά εφέ αδελφούς Αλαχούζους. Ο σκηνοθέτης λέει για τη συνεργασία: «Έγραψα την ιδέα και το σενάριο χωρίς να σκεφτώ τον βαθμό δυσκολίας. Τα ειδικά εφέ της ταινίας είναι αληθοφανή, αλλά έχουμε αποφύγει το θέαμα να γίνει splatter. Η συμβολή των αδελφών Αλαχούζων ήταν πολύ σημαντική, χωρίς την τεχνογνωσία τους το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο».
INFO
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Παίζουν: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Δημήτρης Καταλειφός, Μάνος Βακούσης, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιώργος Χρυσοστόμου, Αννα Καλαϊτζίδου, Kόρα Καρβούνη, Βασίλης Ρίσβας, Αντώνης Αντωνίου, Νατάσα Ασίκη, Μπάμπης Γιωτόπουλος, Βαγγέλης  Αλεξανδρής, Δημήτρης Μαύρος, Μαίρη Νέγρη, Ιάσωνας Παπαματθαίου, Ηλίας Πετροπουλέας, Έλενα Τυρέα, Βασίλης Τσιγκριστάρης και Σωκράτης Αλαφούζος - Guest star: Francois Cluzet
Μουσική: Κώστας Μαραγκός
Προβάλλεται: 19 Ιανουαρίου 2017 στους κινηματογράφους από τη Feelgood, την οποία ευχαριστούμε που μας παρείχε επιπλέον στοιχεία για την ταινία
(Δημοσιεύτηκε 13/1/2017 στην Αμαρυσία)