6/1/17

Η Ρόζα της Σμύρνης

Το σενάριο της ταινίας που υπογράφει η Χριστίνα Λαζαρίδη είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Γιάννη Γιαννέλλη-Θεοδοσιάδη «Ισμαήλ και Ρόζα» (των εκδόσεων Πατάκη), ένα λογοτεχνικό μπεστ σέλερ για έρωτες με φόντο ιστορικά γεγονότα και επώδυνα μυστικά.
Ο Γιώργος Κορδέλλας («Αναστασία», «Απών», «Τζιβαέρι», «Βεντέττα», «Χορεύοντας στη σιωπή», «Μυστικά και λάθη», «Λούφα και παραλλαγή» κ.ά.) σκηνοθετεί μια εξαιρετικά φροντισμένη παραγωγή, συγκρινόμενη με άλλες ελληνικές ταινίες, της οποίας το ατού
βρίσκεται στο δεμένο σενάριο, ενώ αντίθετα βρήκα αργό το σκηνοθετικό ρυθμό. Δεν διαθέτει αυτό που λέμε «δυνατές» σκηνές, ικανές να απογειώσουν συναισθηματικά το θεατή, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι βρήκα συγκινητικό το φινάλε που θα μιλήσει στις καρδιές των θεατών, ειδικά εκείνων που έχουν καταγωγή από τις «χαμένες πατρίδες».
Από τις ερμηνείες ξεχώρισα αυτή της Ευγενίας Δημητροπούλου και θεωρώ άστοχη την επιλογή του ταλαντούχου -αλλά άνευρου εδώ- Τάσου Νούσια, στο ρόλο του ερευνητή της υπόθεσης. Η Λήδα Πρωτοψάλτη δεν καταφέρνει να πείσει για το δράμα που έχει περάσει, ενώ η Γιούλικα Σκαφιδά διεκπεραιώνει με αξιοπρέπεια το ρόλο της.
Πολύ καλή η φωτογραφία του Κωστή Γκίκα καθώς και η μελωδική μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ τα νοσταλγικά τραγούδια σε στίχους του Γιώργου Κορδέλλα, που ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Μητσιάς και η Αρετή Κετιμέ «ντύνουν» σωστά την ταινία.
INFO
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κορδέλλας
Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιλμάζ Γκρουντά, Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρος Λαγούτης, Τζεμ Ακσακάλ
Προβάλλεται από 22/12/16
Σύνοψη: Σμύρνη 1922: Η Ρόζα, κόρη εύπορης οικογένειας, παντρεύεται εσπευσμένα. 
Aθήνα 1987: H Ρόζα (Λήδα Πρωτοψάλτη) ζει με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) κουβαλώντας ένα επτασφράγιστο μυστικό που δε θέλει να μοιραστεί με κανέναν. Το συλλεκτικό πάθος του Δημήτρη (Τάσος Νούσιας), ενός αρχιτέκτονα, τον οδηγεί στα παράλια της Μικράς Ασίας και στα χνάρια της αινιγματικής Ρόζας. Μια παλιά φωτογραφία και ένα νυφικό είναι αρκετά για να ανασυρθεί μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν και να γεννηθεί μια καινούργια.
(Διανομή: Feelgood)