8/1/17

Μη τα ρίχνουμε και στον καιρό…

29 Δεκεμβρίου 2016: Ο χιονιάς της ημέρας έχει ανακοινωθεί πριν από τα Χριστούγεννα και με αρκετή δόση πανικού, ώστε όλοι να λάβουν τα μέτρα τους. Το Κράτος, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι. 
Γράφω και ακούω από το ραδιόφωνο συνεχείς ανταποκρίσεις, είτε των ρεπόρτερ του σταθμού, είτε των ακροατών («είστε οι ρεπόρτερ μας», κολακεύει ο σταθμός). Το χιόνι στο βόρειο Μαρούσι έχει ύψος δυο εκατοστά πάνω στα σταθμευμένα αυτοκίνητα και στα φύλλα των δέντρων.
Ρεπορτάζ 1: Έχει κλείσει η Εθνική Οδός κοντά στα διόδια Σχηματαρίου και η ουρά των αυτοκινήτων πλησιάζει το χιλιόμετρο. Οι οδηγοί διαμαρτύρονται στα τηλέφωνα του σταθμού ότι «δεν υπάρχουν εκχιονιστικά». «Πόσο είναι το ύψος του χιονιού;», ρωτά ο ρεπόρτερ. «Γύρω στα 10 εκατοστά».  Ρωτά ο ρεπόρτερ την Τροχαία «Τι συμβαίνει εκεί;» Απάντηση: «Έχουν διπλώσει δυο νταλίκες».  

Ρεπορτάζ 2: Έχει κλείσει ο δρόμος Τρίπολη – Σπαθοβούνι. Πολύ το χιόνι και εκεί. «Δυο πόντους», ενημερώνει ακροατής τον σταθμό τηλεφωνικά. «Και πως έκλεισε ο δρόμος βρε παιδιά με δύο πόντους χιόνι;» Η εταιρεία που εισπράττει τα διόδια ενημερώνει: «Ο δρόμος έκλεισε, όταν μια νταλίκα πήγε να προσπεράσει μια άλλη νταλίκα και δίπλωσε. Η άλλη φρενάρισε και δίπλωσε κι εκείνη. Έπρεπε να έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία νταλικών χωρίς αλυσίδες». 
Ρεπορτάζ 3: Έχει κλείσει ο δρόμος από Χαλκίδα προς Αθήνα «Δεν έχουμε δει ούτε ένα εκχιονιστικό στο δρόμο» τηλεφωνούν. «Υπάρχει πρόβλημα;» ρωτάει ο ρεπόρτερ. «Και βέβαια υπάρχει. Το χιόνι έχει φτάσει στους τρεις με τριάμισι με πόντους», απαντά με πανικό μια κυρία στο τηλέφωνο. «Καλά και αυτό το χιόνι εμποδίζει την κυκλοφορία;». «Εγώ βλέπω ότι τα αυτοκίνητα είναι όλα σταματημένα». Μετά από έρευνα του ρεπόρτερ, ένα επιβατηγό αυτοκίνητο έτρεχε με 150 χιλιόμετρα την ώρα και ντεραπάρισε.  
Ρεπορτάζ 4 (τηλεοπτικό): Η ρεπόρτερ σε δρόμο με το χιόνι μέχρι τους αστράγαλους, μας λέει πανικόβλητη ότι «το χιόνι εδώ στο Βόλο όπως βλέπετε έχει φτάσει τα 70 εκατοστά». Όπως την βλέπω, αναλογικά το ύψος της θα πρέπει να είναι γύρω στα 4 μέτρα.
Παρατάω το γράψιμο και παραδίνομαι. Με δύο πόντους έξω, λέω να μην το κουνήσω από το σπίτι. Θα βγω να περπατήσω, μόλις το ύψος του χιονιού γίνει ένα μέτρο και όταν όλα τα αυτοκίνητα θα είναι ακινητοποιημένα (έως θαμμένα). Ελπίζω…
(Δημοσιεύεται 7/1/2017 στην Αμαρυσία)