26/1/17

Jackie

Δεν πρόκειται για μια τυπική χολιγουντιανή βιογραφία μιας μεγάλης προσωπικότητας, αλλά για τις κρίσιμες ώρες μιας γυναίκας, που ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ αγαπήθηκε όσο καμία άλλη και από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε να είναι μόνη της και να πρέπει να αντιμετωπίσει πολλά και διαφορετικά πράγματα που την ξεπερνούσαν. 
Ήταν ταυτόχρονα η Πρώτη Κυρία που έπρεπε να ακολουθήσει τις τυπικές διαδικασίες και την υστεροφημία του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και μια γυναίκα που είχε χάσει τον άντρα της και έπρεπε να φροντίσει τα παιδιά της και τον εαυτό της. Μια γυναίκα, που ένιωσε την απώλεια και έχασε την πίστη της επειδή ο θάνατος του αγαπημένου της επήλθε ξαφνικά, βίαια, με σοκαριστικό και τραυματικό τρόπο. 

Η Νάταλι Πόρτμαν σ’ αυτό το ρόλο είναι απλά καθηλωτική (και μάλλον πάει για Όσκαρ). Έχει μπει βαθιά στο πετσί του ρόλου της και έχοντας μελετήσει αρχεία και σκηνές από φιλμ που δείχνουν τη Τζάκι, την υποδύεται υποδειγματικά και με σεβασμό. Η Τζάκι της Πόρτμαν είναι μια σεμνή, ντροπαλή, επιφυλακτική και διστακτική γυναίκα, η οποία παρά το αρχικό της σοκ, οφείλει ξεπεράσει τον τίτλο της, να διατηρήσει τον ανθρώπινο χαρακτήρα της και γι’ αυτό δίνει μεγάλο αγώνα. Με τον εσωτερικό της κόσμο, με τον Ρόμπερτ αδελφό του Τζον (Πίτερ Σάρσγκαρντ), με τη γραμματέα της που προσπαθεί να της συμπαρασταθεί (Γκρέτα Γκέρουιγκ) και με όλο τον «τυπικό» περίγυρο.
Αναφερόμενος στην ταινία ο σκηνοθέτης Πάμπλο Λαρέν λέει μεταξύ άλλων: «Όταν έχεις να κάνεις με κάτι τέτοιο, έχεις όλη την επίσημη πληροφορία και τα αρχεία, αλλά υπάρχουν άπειρα πράγματα που δεν θα μάθεις ποτέ γιατί συνέβησαν κεκλεισμένων των θυρών. Οπότε προσπαθήσαμε να χώσουμε την κάμερα μέσα εκεί και να δημιουργήσουμε μυθοπλασία».
Πράγματι, ο Πάμπλο Λαρέν («Νο» και «Μυστική λέσχη») δεν γράφει ιστορία. Έχει παντρέψει δεξιοτεχνικά μυθοπλασία και σκηνές από ντοκιμαντέρ, θυμίζοντας με συγκλονιστικό τρόπο την εποχή σε όσους την έζησαν και κινώντας το ενδιαφέρον των νεώτερων για το πώς η Τζάκι Κένεντι (και αργότερα Ωνάση) αντιμετώπισε τις πρώτες στιγμές του θανάτου του συζύγου της και είχε την τύχη να σκηνοθετεί την εξαιρετική Νάταλι Πόρτμαν. Σύμμαχός του στο εγχείρημα η μουσική της Μίκα Λέβι, που τονίζει ιδιαίτερα εκτός από την πένθιμη ατμόσφαιρα και τις έντονες πιέσεις που δέχεται ο χαρακτήρας της Τζάκι.(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 26/1/17
Είδος: Βιογραφία
Σκηνοθεσία: Pablo Larrain
Παίζουν: Νάταλι Πόρτμαν, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Γκρέτα Γκέργουιγκ, Μπίλι Γκράνταπ, Τζον Χαρτ, Ρίτσαρντ Γκραντ, Τζον Κάρολ Λιντς
Σύνοψη: Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο John F. Kennedy δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Jackie ποτίζεται από το αίμα του συζύγου της. Ο κόσμος της και η πίστη της θρυμματίζονται. Παρά το τραύμα της, μια εβδομάδα μετά καλείται να αντιμετωπίσει το αδιανόητο: να παρηγορήσει τα δυο της μικρά παιδιά, να αδειάσει το σπίτι που ανακαίνισε με πολύ κόπο και να οργανώσει την κηδεία του άντρα της. Η Jackie συνειδητοποιεί γρήγορα ότι οι επόμενες εφτά μέρες θα καθορίσουν πώς η ιστορία θα καταχωρίσει την κληρονομία του συζύγου της, αλλά και το πώς θα μείνει η ίδια στην ιστορία.
Διανομή: Feelgood