Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Ο νόμος της νύχτας - Live by night

Φιλόδοξη ταινία του Μπεν Άφλεκ, ο οποίος μετά το βραβευμένο «Επιχείρηση Argo», επανέρχεται με μια ιστορία του Ντενίς Λεχέιν, που έχει γράψει το «Σκοτεινό ποτάμι» και «Το νησί των καταραμένων», η οποία διαδραματίζεται στη Βοστώνη της εποχής της ποτοαπαγόρευσης (1926) και της έντονης διαμάχης μεταξύ των συμμοριών, υπό το «άγρυπνο» βλέμμα της αστυνομίας, που επεμβαίνει όποτε τη συμφέρει.
Παρακολουθώντας την πλούσια και άψογη τεχνικά παραγωγή του Άφλεκ δεν μπορείς να αποφύγεις τη σύγκριση με τη σειρά του «Νονού» ή και το «Σημαδεμένο». 
Το σενάριο είναι εξαιρετικό και βαδίζει στα στερεότυπα του φιλμ-νουάρ με βασική τη μοιραία ξανθιά που αποτελεί και τον καταλύτη όλης της ιστορίας. Διαθέτει πλοκή και ανατροπές.
Οι ερμηνείες δεν είναι άσχημες, τόσο του ίδιου στο ρόλο του Τζο Κάφλιν, που θέλει να κυριαρχήσει, όσο και των πληθωρικών Μπρένταν Γκλίσον στο ρόλο του πατέρα Κάφλιν και Κρις Κούπερ στον τραγικό αρχηγό της αστυνομίας. 
Αυτό από το οποίο πάσχει η ταινία (συγκριτικά με αυτές που προανέφερα ότι μιμείται) είναι ότι παραμένει στην επιφάνεια των πραγμάτων και δεν εμβαθύνει τόσο στους χαρακτήρες (εκτός ίσως του φιλόδοξου Τζο Κάφλιν, που παρουσιάζεται ως ιδιαίτερα αντιφατικός χαρακτήρας, συναισθηματικός και σκληρός), όσο και στην πολιτική και οικονομική ιστορία της περιόδου, που εξωθούσε στη διαπλοκή συμμοριών, με αστυνομικούς και πολιτικούς και τελικά στην κατάρρευση του αμερικανικού ονείρου.
Βλέπεται με ενδιαφέρον.
INFO
Είδος: Αστυνομική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Μπεν Άφλεκ
Παίζουν: Μπεν Άφλεκ, Σκοτ Ίστγουντ, Ζόι Σαλντάνα, Ελ Φάνινγκ, Κρις Σάλιβαν, Σιένα Μίλερ, Άντονι Μάικλ Χολ, Μπρένταν Γκλίσον, Κρις Κούπερ
Προβάλλεται 12/1/2017
Σύνοψη: Η ποτοαπαγόρευση έχει ως αποτέλεσμα την άνθιση ενός ολόκληρου δικτύου παράνομων αποστακτηρίων, υπόγειων μπαρ, γκάνγκστερ και διεφθαρμένων αστυνομικών. Ο Τζο Κάφλιν, ο μικρότερος γιος ενός διακεκριμένου Αστυνόμου της Βοστόνης, έχει επιλέξει έναν τρόπο ζωής που διαφέρει από την αυστηρή και καθώς πρέπει ανατροφή του. Έχοντας στον ενεργητικό του πλειάδα μικροκλοπών, πλέον εργάζεται για έναν από τους πιο διαβόητους μαφιόζους της περιοχής. Ο Τζο απολαμβάνει τη χλιδή, την ένταση και την κακή φήμη του παρανόμου. Όμως, η ζωή στη σκοτεινή πλευρά έχει το τίμημά της.
«Ο Νόμος της Νύχτας είναι μια επική ιστορία, στον ρου της οποίας παρελαύνουν πιστοί φίλοι και ανάλγητοι εχθροί, σκληροί έμποροι αλκοόλ και σαγηνευτικές μοιραίες γυναίκες, θρησκόληπτοι ευαγγελιστές και αδυσώπητοι συμμορίτες που όλοι μάχονται για να κατακτήσουν το Αμερικάνικο όνειρο.
(Διανομή: Tanweer)