19/1/17

Με τα μάτια ανοιχτά - A peine j’ ouvre les yeux

Η Λέιλα Μπουζίντ, που ήταν και βοηθός του Αμπντελατίφ Κεσίς («Μαύρη Αφροδίτη» και «Η ζωή της Αντέλ» Ι και ΙΙ), κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο και προσπαθεί να βρει την ταυτότητά της. 
Στην προσπάθεια να μιλήσει για πολλά και σοβαρά θέματα γύρω από την πατρίδα της, το χάσμα γενεών, τη σχέση μάνας – κόρης, αλλά και την έλλειψη ελευθερίας των νέων, ειδικά των γυναικών, που είναι πράγματι ένα θέμα διαχρονικό στις κοινωνίες ειδικά της περιοχής, τα στριμώχνει ανάμεσα μάλιστα και στα τραγούδια της πρωταγωνίστριας και τα αποδυναμώνει. 

Η Μπουζίντ, τοποθετεί την ιστορία της στο ξέσπασμα της «Αραβικής Άνοιξης» και περιγράφει ένα πορτρέτο γυναικείας χειραφέτησης μέσα από την ερμηνεία της όμορφης Μπαγιά Μεντχαφάρ, η οποία και ερμηνεύει τα έθνικ τραγούδια που ακούγονται στο φιλμ (σε μουσική του Ιρακινού συνθέτη Κιγιάμ Αλαμί), αλλά δεν διαθέτει δυναμισμό, ούτε και διαγράφει την εσωτερικότητα των χαρακτήρων, ώστε να μπορέσει να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Παρόλα αυτά η ταινία δεν παύει να έχει ενδιαφέρον, ως έκφραση μιας άλλης κουλτούρας και ως τόλμημα για τη χώρα της, που την πρότεινε για τα Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO 
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Λέιλα Μπουζίντ
Παίζουν: Μπαγιά Μεντχαφάρ, Γκαλία Μπεναλί, Μοντασάρ Αγιαρί, Αγιμέν Ομρανί, Λασάντ Τζαμουσί
Προβάλλεται από 19/1/17
Σύνοψη: Τύνιδα, καλοκαίρι του 2010, μερικούς μήνες πριν από την επανάσταση, η δεκαοκτάχρονη Φαράχ παίρνει το απολυτήριό της και η οικογένειά της τη φαντάζεται ήδη γιατρό. Αλλά αυτή δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Είναι τραγουδίστρια σ’ ένα συγκρότημα στρατευμένου ροκ. Ενθουσιάζεται, μεθάει, ανακαλύπτει τον έρωτα και την πόλη της τη νύχτα, ενάντια στη θέληση της μητέρας της, που γνωρίζει την Τυνησία και τα ταμπού της. Τα πράγματα θα δυσκολέψουν όταν το μικρό συγκρότημα αποφασίζει να κάνει εμφανίσεις στα καφέ της πρωτεύουσας, όπου η Φαράχ αφήνει να εκδηλωθεί ανενδοίαστα η δίψα της για ελευθερία και η επιθυμία της να ζήσει τη ζωή στο έπακρο. Διαλαλεί πεισματικά το ανατρεπτικό μήνυμα του Μπορέν, του συντρόφου της και αρχηγού του συγκροτήματος, και μέσα απ’ αυτό το μήνυμα, τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς.
Διανομή: One from the heart