12/1/17

Ο εμποράκος - The salesman

Η  ταινία διαπραγματεύεται τη δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων, ειδικά μέσα σε μια οικογένεια στο Ιράν, όπου λόγω των ηθών που επικρατούν εκεί φαντάζουν τελείως διαφορετικές από αυτές του δυτικού κόσμου. 
Ο Εμάντ και η Ράνα είναι ένα τυπικό ζευγάρι μεσοαστών, για το οποίο δεν μπορούμε να πούμε ότι αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των ζευγαριών στο Ιράν ως προς τη σχέση τους, ή μεμονωμένα ο καθένας και στο νέο σπίτι τους βρίσκουν τους εαυτούς τους σε μια κατάσταση που φέρνει στην επιφάνεια διαφορετικές πτυχές των προσωπικοτήτων τους, αλλά και άλλων ανθρώπων που αλλιώς υπολόγιζαν τη ζωή τους και "αλλού η ζωή τους πάει". 
Ουσιαστικά, έχουμε μια ταινία για την ιστορία μιας οικογένειας, στην οποία το σπίτι παίζει βασικό ρόλο. Το σπίτι και η πόλη είναι πρωταγωνιστές, όπως και στα προηγούμενα φιλμ του Φαραντί. 
Το πρωτότυπο στην ταινία οφείλεται στο γεγονός ότι το θέατρο εισβάλλει στη ζωή των δύο πρωταγωνιστών. Στη σκηνή, ο Εμάντ και η Ράνα παίζουν τους ρόλους του εμποράκου και της συζύγου του. Στη ζωή, έρχονται αντιμέτωποι με τον εμποράκο και την οικογένεια του και θα πρέπει να αποφασίσουν τη μοίρα του. Τα τελευταία δέκα περίπου λεπτά της ταινίας συμπυκνώνουν το δράμα και ταυτόχρονα αναδεικνύουν το ταλέντο όχι μόνον του Φαραντί που κορυφώνει το δράμα, αλλά και όλων των ηθοποιών, που με τις ερμηνείες τους συγκλονίζουν το θεατή.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία που βασίζεται όχι μόν σε δυο αρκετά καλές ερμηνείες, αλλά και στο θέμα της, την εξέλιξη και των ανατροπών του σεναρίου.
INFO
Είδος: Δράμα / Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί
Παίζουν: Σαχάμπ Χοσεϊνί, Ταράνεχ Αλιντούστι, Μπαμπάκ Καρίμι, Μίνα Σαντάτι
Προβάλλεται από 12/1/17
Σύνοψη: Ο Εμάντ και η Ράνα, αναγκάζονται να αφήσουν το ετοιμόρροπο διαμέρισμα τους και να μεταφερθούν σ’ ένα διαμέρισμα στην Τεχεράνη. Η σχέση τους αρχίζει να αλλάζει, ενώ η παράσταση που ανεβάζουν, «Ο Θάνατος του Εμποράκου», συνεχίζεται.
(Διανομή: Seven Films)