26/1/17

Ο διχασμένος - Split

Μετά τις ταινίες «Έκτη αίσθηση», «Οιωνός», «The Village» και «The Happening», ο Μ. Ν. Σιάμαλαν επανέρχεται με το «Διχασμένο», που διαπραγματεύεται έναν ψυχωτικό χαρακτήρα, όχι απλά διχασμένο, με διπλή δηλαδή προσωπικότητα, αλλά διασπασμένο σε 24 διαφορετικούς χαρακτήρες, και χαρά στο κουράγιο του Τζέιμς Μακ Αβόι, που δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας για να υποδυθεί τους οκτώ από αυτούς (οι άλλοι μένουν στα χαρτιά, αφού προκύπτουν από το φάκελο του ασθενούς) και ο θεατής δεν γνωρίζει τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Ο Σιάμαλαν, μετά τις τελευταίες όχι και πολύ πετυχημένες ταινίες του, έχει γυρίσει αυτή τη φορά ένα ψυχολογικό και ταυτόχρονα κλειστοφοβικό θρίλερ. Το ψυχολογικό κομμάτι της ταινίας, που φυσικά έχει να κάνει με τον «άστατο» χαρακτήρα του Κέβιν και τις οκτώ προσωπικότητες που βλέπουμε, περιστρέφεται γύρω από τη σχέση του με τη Δρ Φλέτσερ που τον παρακολουθεί και προσπαθεί να ερμηνεύσει τις διαθέσεις του και ίσως (πού να ξέρουμε;) να τον τιθασεύσει. Ο Σιάμαλαν κτίζει την ταινία του, χάρη και στο μοντάζ που δεν αφήνει κενά, με κορυφούμενη αγωνία πάνω στο πώς θα εξελιχθεί η σχέση γιατρού και ασθενούς και κατά πόσο κινδυνεύει η Δρ Φλέτσερ (έξοχη η Μπέτι Μπάκλει) από μια κρυφή προσωπικότητα που δεν έχει αναδειχθεί και παραπέμπει σε κάτι κτηνώδες. 
Το κλειστοφοβικό κομμάτι, έχει να κάνει με τα τρία κορίτσια που έχει αιχμαλωτίσει ο Κέβιν σε ένα περίεργο υπόγειο, με παράξενες σωληνώσεις, που μπερδεύουν τον θεατή και πολύ περισσότερο τα νεαρά κορίτσια, που δεν μπορούν να αποδράσουν και δεν έχουν ούτε κάποιο παράθυρο που να τα φέρνει σε επαφή με τον έξω κόσμο. Και εδώ όμως, σ’ αυτό το κλειστοφοβικό περιβάλλον, ο ψυχολογικός παράγων παίζει πάλι τον πρώτο λόγο, αφού το ένα από τα κορίτσια, η Κέισι, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για διάσωση, εμπνευσμένη από τα τραύματα του παρελθόντος της που την έχουν κάνει σκληρή, πιο προσγειωμένη από τις άλλες δύο και τολμηρή (πολύ καλή η Άνια Τέιλορ Τζόι). Ο φόβος των κλειστών χώρων που πνίγουν κάθε αντίδραση και ο τρόμος που προκαλεί ο διαρκώς εναλλασσόμενος Κέβιν, της φέρνουν στο μυαλλό το παρελθόν της και προσπαθεί να βρει λύσεις, με τρόπο που πλησιάζει σ’ αυτόν της γιατρού του Κέβιν. 
Πλησιάζοντας προς το φινάλε η ταινία, αφήνει ανοιχτά τα ενδεχόμενα να βρει κάποια λύση η Δρ Φλέτσερ στην επιφάνεια, ή η Κέισι στο υπόγειο, ή ακόμα και να συμπέσουν οι προσπάθειές τους. Αλλά δεν θα σας πω και το τέλος. 
Ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν έχει γυρίσει το καλύτερο μέχρι τώρα θρίλερ του και έχει ως πρωταγωνιστή έναν εξαιρετικό Τζέιμς Μακ Αβόι (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 26/1/17
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Παίζουν: Τζέιμς Μακ Αβόι, Άνια-Τέιλορ Τζόι, Χέιλι Λου Ρίτσαρντσον, Μπραντ Γουίλιαμ Χένκε
Σύνοψη: Τρία κορίτσια που έχουν απαχθεί και κρατούνται φυλακισμένα από ένα σχιζοφρενή με 24 προσωπικότητες, προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια από τις προσωπικότητές του, μπορεί να τα βοηθήσει να δραπετεύσουν, ώστε να γλυτώσουν από τις υπόλοιπες.
Διανομή: U.I.P.