2/2/17

Επιχείρηση Ανθρωποειδές - Anthropoid

Ταινία χαμηλών τόνων, αλλά εξαιρετικά υποβλητική και με έμφαση περισσότερο στους χαρακτήρες παρά στη δράση, η οποία βασίζεται στο σχεδιασμό της δολοφονίας του τρίτου στην ιεραρχία μετά τους Χίτλερ και Χίμλερ  Ράινχαρτ Χάινριχ, του αποκαλούμενου και Δήμιου της Πράγας.
Η ταινία ξεκινά με την από αέρος άφιξη στα περίχωρα της Πράγας δύο αντιστασιακών, με τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες αλλά αφοσιωμένους στην ιδέα και την πατρίδα, οι οποίοι έχουν λάβει εντολή εξόντωσης του Χάινριχ και η ιστορία της εξελίσσεται μέσα από μυστικές συναντήσεις με συνεργάτες της τοπικής αντίστασης, αμφισβήτηση προθέσεων, δυσπιστία και αμφιβολίες για την επιτυχία της Επιχείρησης Ανθρωποειδές, η οποία οργανώνεται σχολαστικά.

Η κάμερα ακολουθεί τους δύο ήρωες, σε υποφωτισμένους χώρους και στους δρόμους της Πράγας να μελετούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα επιχειρήσουν να σκοτώσουν τον Χάιντριχ και ο σκηνοθέτης καταφέρνει να κρατά σε αγωνία τον θεατή που δεν γνωρίζει το τέλος της πραγματικής αυτής ιστορίας. 
Η εξέλιξη της ιστορίας κορυφώνεται σταδιακά μέχρι το εντυπωσιακό φινάλε, που ακολουθεί πιστά την πραγματική ιστορία. Η φωτογραφία είναι εξαιρετική και με αποχρώσεις σέπια που ζωντανεύουν την εποχή, μαζί με τα ντεκόρ, τα κοστούμια και την ανυπέρβλητη Πράγα, οι δε Τζέιμι Ντόρμαν και Κίλιαν Μέρφι είναι συγκλονιστικοί. Με λιτά εκφραστικά μέσα αναδεικνύουν την ένταση,  την αγωνία και τους φόβους των δύο αντιστασιακών που είχαν αναλάβει αυτή την καθόλου εύκολη επιχείρηση.
(Κριτική μου στο myfilm.gr - Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «HHhH» του Λορέν Μπινέ, το οποίο όπως έγραψαν οι New York Times «μας γνωρίζει καλύτερα την ιστορία»)
INFO
Προβάλλεται από: 2/2/17
Είδος: Θρίλερ / Δράμα / Ιστορική
Σκηνοθεσία: Σιν Έλις
Παίζουν: Τζέιμι Ντόρμαν, Κίλιαν Μέρφι, Μπράιαν Κάσπε, Καρέλ Χεμάνεκ, Μπιλ Μάινερ
Σύνοψη: Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία της Επιχείρησης Ανθρωποειδές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία στόχευε στη δολοφονία του Ράινχαρτ Χάινριχ, του Δήμιου της Πράγας όπως τον αποκαλούσαν, ο οποίος ήταν τρίτος στη σειρά ιεραρχίας μετά τον Χίτλερ και τον Χίμλερ και υπήρξε εμπνευστής της Τελικής Λύσης, δηλαδή της εξόντωσης των Εβραίων. Ο Χάινριχ ήταν επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής της Τσεχοσλοβακίας με έδρα την Πράγα, στην οποία επιστρέφουν δύο αυτοεξόριστοι ένας Τσέχος και ένας Σλοβάκος με εντολή από το Λονδίνο να τον σκοτώσουν.
Διανομή: Spentzos