16/2/17

Αντίδοτο στην ευεξία – A cure for wellness

Ο Γκορ Βερμίνσκι των επιτυχημένων «Πειρατών της Καραϊβικής» σ’ αυτή την ταινία, η οποία όπως λέει ο ίδιος «έχει να κάνει με τη μόλυνση τόσο του μυαλού όσο και του σώματός μας στη σύγχρονη κοινωνία και την εμμονή μας με την κάθαρση ως αποτέλεσμα», έχει ρίξει στο Αντίδοτο όλα τα στοιχεία θρίλινγκ που μπορείτε να φανταστείτε: από τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του Μωρού της Ρόζμαρι μέχρι την παράνοια της Λάμψης και του Νησιού των Καταραμένων και από τους σκοτεινούς γοτθικού τύπου πύργους των Καρπαθίων μέχρι τις βασανιστικές θεραπείες του Άλεκς στο Κουρδιστό Πορτοκάλι, ώστε να μας κρατήσει βιδωμένους στο κάθισμά μας και μπορώ να πω ότι μέχρις ενός σημείου το πετυχαίνει.
Διότι από το σημείο αυτό και μετά… αρκεί να έχετε δει πολλές ταινίες θρίλερ και θα με καταλάβετε.
Από τη μια, ο επιτυχημένος κοστουμάτος Λόκχαρτ φεύγει από τη βολή του στη Νέα Υόρκη και πηγαίνει στο απομονωμένο σανατόριο, με αποστολή να φέρει πίσω το μεγαλοστέλεχος της εταιρείας του και εκεί σιγά – σιγά αντιλαμβάνεται ότι τα πράγματα «δεν είναι όπως φαίνονται». Πολύ καλός και εκφραστικός ο Ντέιν Ντεχάαν (που μου θύμισε τον Ντι Κάπριο στο Νησί των Καταραμένων), σκαλίζει την υπόθεση όσο δεν πάει άλλο και προσπαθεί να βρει κάποιον να τον βοηθήσει, αλλά δυστυχώς το σανατόριο λειτουργεί όπως ο πύργος του Δράκουλα, ή στο πιο σύγχρονο, η Φωλιά του Κούκου.
Μακριά και απομονωμένο το τεράστιο αυτό «θεραπευτικό» συγκρότημα και με το πλησιέστερο χωριό να το θεωρεί στοιχειωμένο (μόνο σκόρδα για βρικόλακες που δεν κρεμούν στις σκοτεινές τους παμπ) εξ αιτίας ενός γεγονότος που έχει συμβεί εκεί πριν 200 χρόνια, δεν προσφέρει πολλά περιθώρια στον Λόκχαρτ για απόδραση εάν δεν βρει βοήθεια από μέσα. Το τι θα τραβήξει δεν περιγράφεται. 
Από την άλλη ο Τζέισον Άιζακς, ως διευθυντής του σανατορίου, είναι ο καταλληλότερος για να σε πείσει ότι δεν θα ήθελες να τον έχεις οικογενειακό γιατρό. Είναι τόσο μελιστάλακτος από την πρώτη στιγμή, που λες δεν μπορεί αυτός κάτι απειλητικό κρύβει εδώ μέσα. Άψογη και ερμηνεία.
Οπότε συνοψίζουμε: μυστήριο, γοτθική ατμόσφαιρα, σκοτεινιά και υγρασία, υποβλητική μουσική και δύο καλές ερμηνείες, από έναν ειδικό στην αφήγηση (σας θυμίζω πάλι τους Πειρατές της Καραϊβικής) είναι τα σωστά εχέγγυα, αλλά, είπαμε μέχρις ενός σημείου. Δεν θα σας το επισημάνω, για να μη χαλάσω τη μαγεία…(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/2/17
Είδος: Θρίλερ / Μυστηρίου 
Σκηνοθεσία: Γκορ Βερμπίνσκι 
Παίζουν: Ντέιν Ντε Χάαν, Τζέισον  Άιζακς, Άντριαν Σίλερ, Μία Γκοθ, Χάρι Γκρένερ, Σίλια Ίμρι
Ο Λόκχαρτ ένας φιλόδοξος χρηματιστής της Wall Street, στέλνεται από την εταιρία του σε ένα απομονωμένο θεραπευτικό σπα στις Άλπεις, προκειμένου να πείσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας, που έχει αποσυρθεί ως ασθενής εκεί να επιστρέψει στα καθήκοντά του. Ο Λόκχαρτ φτάνει στο ήσυχο σανατόριο, όπου οι ασθενείς υποτίθεται ότι λαμβάνουν μία θαυματουργή θεραπεία. Στην πραγματικότητα όμως, αυτοί φαίνεται ότι αρρωσταίνουν ακόμη περισσότερο.
Διανομή: Odeon