16/2/17

Μια πόλη δίπλα στη θάλασσα - Manchester by the sea

Μια στιγμή της ζωής μπορεί να χαράξει ολόκληρη τη ζωή σου, να σε σημαδέψει, να σε πληγώσει και να σου φορτώσει τύψεις που αν δεν σε καταστρέψουν και σε εξαφανίσουν, θα σε επαναπροσδιορίσουν ως άτομο.
Ο Λι, (ο Κέισι Άφλεκ στο ρόλο της ζωής του) ένας άνθρωπος για όλες τις δουλειές, μοναχικός, λιγομίλητος, εσωστρεφής, χάνει τον αδελφό του και επιστρέφει στην πόλη που γεννήθηκε,
για να μάθει από τον εκτελεστή της διαθήκης ότι ο μακαρίτης, του έχει αναθέσει τη κηδεμονία του ανήλικου ορφανού του και ένα σημαντικό χρηματικό σκοπό για την επίτευξη αυτού του σκοπού. 
Ο Λι δεν το θέλει αυτό, αλλά ούτε και ο Πάτρικ ο γιός του αδελφού του  (εξαιρετικός ο πρωτοεμφανιζόμενος Λούκας Χέτζες) και γύρω από αυτή τη σχέση, στήνεται η ιστορία της ταινίας, που όμως ξεδιπλώνει ολόκληρη σειρά γεγονότων και περιστατικών από τη ζωή του Λι, που έχουν τεράστια σημασία. Γεγονότων που τον έχουν χαράξει σημαντικά και τις οποίες ο θεατής βλέπει σε flashback, για να διαπιστώσει το δράμα που κουβαλάει μέσα του ο Λι και να καταλάβει ότι δεν είναι εύκολο γι’ αυτόν να αναλάβει την κηδεμονία του ανιψιού του. 
Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες και ταράζουν ταυτόχρονα τη μικρή κοινωνία του Μάντσεστερ, της πόλης δίπλα στη θάλασσα που κάτω από την ηρεμία του χειμωνιάτικου τοπίου κρύβει το δράμα που έχει συντελεστεί εκεί πριν πολλά χρόνια και δεν αφήνει σε ησυχία τους βασικούς ήρωες.
Ο Κένεθ Λόνεγκαν σκηνοθετεί λεπτά, διακριτικά και χωρίς μελοδραματισμούς, ενώ ο Κέισι Άφλεκ χωρίς υπερβολές εκφράζει όλα εκείνα τα συναισθήματα της κατάθλιψης, του θυμού που τον διακατέχουν ταυτόχρονα με το λεπτό χιούμορ στον τρόπο που αντιμετωπίζει τον ανιψιό του, αλλά δεν μπορεί να εκφράσει στη γυναίκα του (καθηλωτική η Μισέλ Γουίλιαμς στέκεται ισάξια δίπλα στον πρωταγωνιστή). 
Η φωτογραφία του χειμωνιάτικου τοπίου συμβάλλει στη γενικότερη θλίψη χωρίς όμως να ψυχοπλακώνει το θεατή, που μένει απόλυτα ικανοποιημένος από το γενικό αποτέλεσμα, τόσο από το σκηνοθετικό ρυθμό, όσο και από τις ερμηνείες.
INFO
Προβάλλεται από 16/2/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Κένεθ Λόνεργκαν  
Παίζουν: Κέισι Άφλεκ, Κάιλ Χάντλερ, Μισέλ Γουίλιαμς, Λούκας Χέτζες  
Ο Lee επιστρέφει στη μικρή πόλη, όπου γεννήθηκε, με αφορμή τον θάνατο του αδελφού του και το γεγονός ότι αναλαμβάνει την κηδεμονία του ανήλικου ορφανού ανιψιού του. Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με την αποξενωμένη γυναίκα του και όλες τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος.
Ο Κένεθ Λόνεγκαν σκηνοθετεί λεπτά, διακριτικά και χωρίς μελοδραματισμούς, ενώ ο Κέισι Άφλεκ με τη Μισέλ Γουίλιαμς δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας σε μια συγκινητική ιστορία που διαδραματίζεται σε ένα γαλήνιο χειμωνιάτικο τοπίο μιας πόλης δίπλα στη θάλασσα.
Διανομή: Feelgood