9/2/17

Νερούδα - Neruda

Ο Πάμπλο Λαρέιν, όπως και στο «Jackie» που είδαμε πρόσφατα, δεν κάνει μια βιογραφική ταινία για το διάσημο ποιητή, αλλά αρκείται μόνο στα γεγονότα της φυγής του από τη Χιλή, κυνηγημένος από έναν επιθεωρητή της αστυνομίας, που το έχει βάλει σκοπό της καριέρας του.
Στο ρόλο του επιθεωρητή, βλέπουμε τον εξαιρετικό ηθοποιό Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ («Ημερολόγια μοτοσικλέτας», «Περί τυφλότητας», «Ακόμα και η βροχή», «Νο», «Η Εβίτα δεν κοιμάται πια εδώ»), να εκφράζει όλη εκείνη τη ψυχρότητα του φασιστικού καθεστώτος της Χιλής, αλλά και την αίσθηση του ανθρώπου που είναι παγιδευμένος μεταξύ του θηράματός του (Νερούδα) και του θύτη του (του προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα, που του έχει στείλει μήνυμα αν δεν σκοτώσει το Νερούδα να μη τολμήσει να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο).

Στο ρόλο του Νερούδα, βρίσκεται άλλος ένας έξοχος ηθοποιός, ο Λουίς Νιέκο, που ερμηνεύει την πληθωρική προσωπικότητα ενός καλλιτέχνη, που κρύβει μέσα του εκτός από το πάθος του για τη δημοκρατία, τους προσωπικούς του πόθους, την αλαζονεία του ως διάσημος ποιητής που εμπνέει τους αγώνες ενός λαού για την ελευθερία, καθώς και την πνευματική του υπεροχή απέναντι στο διώκτη του, τον οποίο προκαλεί έμμεσα με τρόπο ώστε να βρίσκεται πάντα μια ανάσα πιο πίσω.
Ο Πάμπλο Λαρέιν, όπως και στη Jackie, σκαλίζει το βάθος των χαρακτήρων με κοντινά πλάνα, αποφεύγει τη δράση παρόλο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε περιπέτεια και δημιουργεί κάδρα με έκδηλο λυρισμό, που ενίοτε πλημυρίζουν από contre lumière και δίνουν την εντύπωση ενός ντοκιμαντέρ, στο οποίο δεν μένει χρόνος στην κάμερα να αποφύγει το έντονο φως «από απέναντι». 
Η αφήγηση, που γίνεται από τον αστυνομικό επιθεωρητή, έχει λογοτεχνική χροιά και δείχνει το σεβασμό του σκηνοθέτη, απέναντι στο νομπελίστα «ποιητή της Χιλής και όλων των λαών» (Κριτική μου στο myfilm.gr).
INFO
Προβάλλεται από 9/2/17
Είδος: Βιογραφική / Δράμα  
Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαρέιν  
Παίζουν: Γκαέλ Γκαρσία Μπενάλ, Αλφρέντο Κάστρο, Λουίς Νιέκο, Αντονία Ζέγκερς  
Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα. Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσοναου έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν. Ωστόσο, ο ποιητής βρίσκει τον αγώνα με την νέμεσή του, τον επιθεωρητή, ως ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό του. «Παίζει» μαζί του, αφήνοντας προσχεδιασμένα στοιχεία, κάνοντας πιο έντονο και επικίνδυνο το παιχνίδι γάτας-ποντικιού. Σε αυτή την ιστορία του διωκόμενου ποιητή και του αδιάλλακτου αντιπάλου το, ο Νερούδα αναγνωρίζει την ευκαιρία να γίνει τόσο ένα σύμβολο για την ελευθερία , όσο και θρύλος της λογοτεχνίας.
(Διανομή: Seven Films – Strada Films)