27/3/17

Ο πυροσβέστης

«Ο Πυροσβέστης» του Τζο Χιλ, είναι ένα μετα-αποκαλυπτικό έπος (630 σελίδων), με στοιχεία μεταφυσικής, το οποίο εμφορείται από αισθήματα πραγματικής αγάπης, πίστης, αλληλεγγύης και προσφοράς. Ο Τζο Χιλ έχοντας βελτιώσει κατά πολύ τη γραφή του, εθίζει τον αναγνώστη σε ένα νέο είδος θρίλερ, με το οποίο κατορθώνει να τον κρατάει σε εγρήγορση καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, με αναφορές στη σύγχρονη εποχή, σε γνωστά μυθιστορήματα, ταινίες και εκπομπές της τηλεόρασης, αλλά και όλα εκείνα τα μικροαντικείμενα της καθημερινότητάς μας, που έρχεται κάποια στιγμή και δεν έχουν καμία σημασία πλέον.
Η υπόθεση του μυθιστορήματος εκτυλίσσεται στο πολύ κοντινό μέλλον, όπως βγαίνει από τις αναφορές σε πρόσωπα και πράγματα, ένα μέλλον κατακόκκινο και γεμάτο στάχτες, για το οποίο ο Τζο Χιλ περιγράφοντας τα συναισθήματα της κεντρικής ηρωίδας γράφει σε κάποιο σημείο: «Κάποτε η Χάρπερ νόμιζε ότι το λείο φωτεινό γυαλί της οθόνης ενός κινητού αντιπροσώπευε το μέλλον. Τώρα, πίστευε ότι κανένα άλλο αντικείμενο σε όλο τον κόσμο δεν αντιπροσώπευε περισσότερο το παρελθόν».
Η Χάρπερ Γκρέισον είναι σχολική νοσοκόμα. Είναι έγκυος και έχει μολυνθεί από το Δρακόστιγμα. Έναν μύκητα για τον οποίο κανείς δεν ξέρει πώς και από πού ξεκίνησε. Το κανάλι FOX έλεγε ότι ο μύκητας εξαπολύθηκε από το ISIS, με τη χρήση σπορίων που είχαν παρασκευαστεί από τους Ρώσους τη δεκαετία του 1980. Το κανάλι MSNBC έλεγε ότι είχε δημιουργηθεί από βιολόγους της Χαλιμπάρτον και τον είχαν κλέψει φανατικοί Χριστιανοί κολλημένοι με την Αποκάλυψη, ενώ το CNN ανέφερε και τις δύο θεωρίες.
Οι γιατροί το αποκαλούν Draco incendia trychophyton.  Ένα ιδιαιτέρως μεταδοτικό σπόριο που σημαδεύει το σώμα όποιου προσβληθεί από αυτό με μαύρα και χρυσά στίγματα – μέχρι την αυτανάφλεξη. Δεν υπάρχει θεραπεία και κανείς δεν είναι ασφαλής.
Η Χάρπερ όμως είναι έγκυος και θέλει όχι μόνο να γεννήσει, αλλά και το παιδί της να μείνει υγιές και να το παραδώσει σε υγιείς ανθρώπους, αν βρει τέτοιους. Μέχρι τότε όμως πολλά θα έχει να αντιμετωπίσει, με απροσδόκητο φύλακα-άγγελο τον Πυροσβέστη. Έναν μυστηριώδη τύπο, που δείχνει να κουμαντάρει τη φωτιά που έχει μέσα του. Αλληγορία. Ναι υπάρχει μεγάλη δόση στο μυθιστόρημα, όπως υπάρχει και χιούμορ. Στοιχεία που το κάνουν ακόμα πιο καθηλωτικό, πέραν του γεγονότος ότι στην παρακμάζουσα αυτή δυστοπική κοινωνία ο αναγνώστης μαζί με την Χάρπερ θα αναγνωρίσει πρόσωπα του σήμερα και ανθρώπους ικανούς όχι μόνο για το καλό, όπως προανέφερα, αλλά και για το κακό εξίσου.
Ο Τζο Χιλ αυτή τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό του και τα θρίλερ που μας έχει συνηθίσει («Κερασφόρος», «Κουτί σε σχήμα καρδιάς» και «Φαντάσματα του 20ού αιώνα») δημιουργώντας μια βαθυστόχαστη μελέτη του ανθρώπινου χαρακτήρα και της κοινωνίας της παρακμής, εμπνευσμένος –όπως γράφει ο ίδιος- από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, την Π. Λ. Τράβερς, τη Τζούλι Άντριους ως Μαίρη Πόπινς, τον Ρέι Μπράνμπερι και τον πατέρα του. Α, δεν σας είπα: είναι γιός του Στίβεν Κινγκ. 
(Βιβλία και των δύο κυκλοφορούν, όπως και Ο Πυροσβέστης, από τις εκδόσεις Bell)