23/3/17

Ο καλλιτέχνης Βασίλης Θεοχαράκης

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Βαμβακάς με το ντοκιμαντέρ του «Ο καλλιτέχνης Βασίλης Θεοχαράκης», για άλλη μια φορά μετουσιώνει τις σκέψεις σε εικόνες και ζωντανεύει τους πίνακες ενός ζωγράφου, που αυτή τη φορά είναι ο γνωστός Βασίλης Θεοχαράκης, επιχειρηματίας και συνιδρυτής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη. Πριν από αυτή την ταινία του έχουν προηγηθεί τα «Είδωλα στον καθρέπτη» για το Δημ. Μυταρά και το «Παίζοντας με το φως» για τον Παναγιώτη Τέτση.
Ο Γιάννης Βαμβακάς, πέραν του ταλέντου του, να δημιουργεί πορτρέτα με ενδιαφέρον, αυτή τη φορά είναι και τυχερός να έχει ως αφηγητή τον ίδιο τον «κύριο Βασίλη», αλλά και την κ. Κική Δημουλά που διαβάζει τα δικά της κείμενα που αφορούν στο μοναδικό ιμπρεσιονιστή ζωγράφο. Όπως δε ο κ. Θεοχαράκης κατόρθωσε με «ιδιαίτερη υπομονή και επιμονή να διαχωρίσει τον ζωγράφο από τον επιχειρηματία», όπως είπε η κ. Μαρίνα Λαμπράκη–Πλάκα, έτσι και ο Βαμβακάς κατάφερε με διακριτικότητα να παραμείνει στο πλευρό του ζωγράφου αγγίζοντας ελαφρά την επιχειρηματική του δραστηριότητα. 
Ο φακός του Βαμβακά ακολουθεί τον ζωγράφο σε όλες του τις γλαφυρές και με χιούμορ αφηγήσεις, είτε πραγματοποιούνται στο εργαστήριο, το σπίτι του ή το σκάφος του και τις «ζωντανεύει» με εικόνες από αρχεία του Πολέμου του ‘40 και της Κατοχής, αλλά και με τοπία από τα μέρη που είχε επισκεφθεί ο καλλιτέχνης προκειμένου να εμπνευσθεί. Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που παρεμβάλλονται οι φωτογραφίες των κακουχιών που πέρασε ο τόπος μας κατά την Κατοχή και βίωσε σε μικρή ηλικία ο κ. Θεοχαράκης και είναι εξαιρετικά επιβλητικά τα κάδρα που επέλεξε ακολουθώντας το ζωγράφο γύρω και μέσα από το Άγιο Όρος.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ με εικαστική προσέγγιση, το οποίο και μέσα από το σενάριο, δίνει την ευκαιρία στο θεατή να απολαύσει υπέροχες εικόνες που αναδεικνύουν όχι μόνο τον καλλιτέχνη πίσω από τον επιχειρηματία, αλλά και τον άνθρωπο (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται 25 & 26/3/17 στο Δαναό
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Γιάννης Βαμβακάς
Σύνοψη: Η μεγάλη αγάπη του Βασίλη Θεοχαράκη στη ζωγραφική και η αφοσίωσή του σ’ αυτήν για περισσότερο από μισό αιώνα, μ’ ένα ταλέντο που εκδηλώθηκε από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια ανέχειας και έκαναν τον πατέρα του να δυσανασχετεί αφού τον προόριζε για επιχειρηματία. Πέρασε πολλές δυσκολίες εργαζόμενος ακατάπαυστα και στην επιχειρηματικότητα μέχρι το μεσημέρι και στην τέχνη του –τη ζωγραφική– τ’ απογεύματα και τα βράδια, έως ότου βρει την ισορροπία μέσα στην ψυχή του. Γι’ αυτό και είναι μοναδικός.
Επίσημη Συμμετοχή στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Διανομή: Danaos Films