2/3/17

El Greco - Προσωπογραφίες

Με την ταινία αυτή, ο σκηνοθέτης ασχολείται με την έρευνα της ζωής και του έργου του Μεγάλου Κρητικού. Η ταινία είναι μια προσέγγιση μέσα από νέες πληροφορίες της ζωής και του έργου του ζωγράφου μέσα από τις προσωπογραφίες του.
Ο Λευτέρης Χαρωνίτης μελετά – ερευνά τον El Greco από το 1984. Μετά τις 6 ταινίες για λογαριασμό της ΕΡΤ με θέμα τον Θεοτοκόπουλο, επανήλθε με τις «προσωπογραφίες», και όπως λέει, δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Η πολύχρονη έρευνα σε αρχεία, μουσεία, πινακοθήκες, γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και ΗΠΑ δικαιολογεί τον αριθμό των ταινιών για αυτόν τον σπουδαίο  καλλιτέχνη για τον οποίο εμφανίζονται στο προσκήνιο νέα στοιχεία και πτυχές της προσωπικότητάς του.
Η εμμονή του σκηνοθέτη να επανέρχεται κατά καιρούς με ένα νέο κινηματογραφικό έργο, στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, φανερώνει, όπως ο ίδιος δηλώνει, την ανάγκη του να επικοινωνεί με ένα από τα πλέον ανήσυχα και πρωτοπόρα πνευματικά φαινόμενα όλων των εποχών για να καλύπτει προσωπικές, πνευματικές του ανάγκες.
Ο Λ. Χαρωνίτης αναφέρει: «Ο Δομήνικος έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως ζωγράφος αλλά και ως προσωπικότητα. Πέρα από το γεγονός ότι δίνει υπόσταση στον μέχρι τότε ''χειρώνακτα'' καλλιτέχνη, με το ιδιαίτερο έργο του ο Θεοτοκόπουλος χαράσσει νέους αισθητικούς δρόμους ενώ με το πνεύμα του που αναδεικνύεται από τα γραπτά του στα περιθώρια των βιβλίων του παίρνει  θέση σε  πολλά ζητήματα που απασχολούσαν τον κοινωνικό βίο της εποχής του». (Παρουσίαση στην Αμαρυσία)
INFO
Είδος: Βιογραφικό ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρωνίτης
Αφήγηση: Αχιλλέας Κυριακίδης - Άννα Χατζηχρήστου
Προβάλλεται από 2/3/2017
Διανομή: New Star
Λευτέρης Χαρωνίτης – Βιογραφία
Ο Λευτέρης Χαρωνίτης γεννήθηκε στα Σείσαρχα του  Δήμου Ανωγείων το 1945. Σπούδασε ναυπηγός και σκηνοθεσία και εργάζεται στον κινηματογράφο από το 1969. Για τις τηλεοπτικές εκπομπές Έρευνα, Παρασκήνιο, Η άλλη Ελλάδα, Μονόγραμμα, Η ΕΡΤ στην Βόρεια Ελλάδα, σκηνοθέτησε περισσότερες από 20 ταινίες διάρκειας από 8’ έως 52’. Συνεργάστηκε ως εντεταλμένος παραγωγός με τους σημαντικότερους δημιουργούς του ελληνικού κινηματογράφου, Τώνια Μαρκετάκη, Κώστα Σφήκα, Θόδωρο Αγγελόπουλο, Κώστα Αριστόπουλο, Νίκο Παναγιωτόπουλο, Νίκο Κούνδουρο ,Τάσο Ψαρά κ.ά., σε περισσότερες από 20 παραγωγές. 
Από το 1982, ίδρυσε ατομική εταιρεία παραγωγής και ειδικεύτηκε στον τομέα του δημιουργικού ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας μέχρι σήμερα περισσότερα από 100 έργα διάρκειας από 26’ έως 108’.
Υπηρέτησε ως Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών καθώς και για 8 χρόνια αιρετό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. 
Σήμερα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Mουσείου Νίκος Καζαντζάκης, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σεισάρχων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων. Τα τελευταία 8 χρόνια, ζει μόνιμα στον γενέθλιο τόπο του, τα Σείσαρχα του Δήμου Ανωγείων, όπου συνεχίζει τη  δημιουργική του εργασία. Για το θέατρο σκηνοθέτησε 10 επιλεγμένα θεατρικά έργα.