9/3/17

Η συνωμοσία της σκιάς - La mécanique de l'ombre

Με σενάριο και σκηνοθετικό ρυθμό που θυμίζουν παλιό καλό Χίτσκοκ και με τον εξαιρετικό Φρανσουά Κλουζέ (που όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο θυμίζει φυσιογνωμικά τον Ντάστιν Χόφμαν), να υποδύεται έναν απεγνωσμένο άνεργο και πρώην αλκοολικό, που μπλέκει χωρίς να το καταλάβει σε μια πολιτική ίντριγκα, η ταινία χαρίζει ένα ευχάριστο δίωρο (με το διάλλειμα) στο θεατή.

Αν και λίγο αργό στην αρχή το φιλμ, για να «χτίσει» διεξοδικά το χαρακτήρα του άνεργου Ντιβάλ και την ανάγκη του να δεχτεί μια προσφορά εργασίας που αμέσως φαντάζει ύποπτη, αποκτά ενδιαφέρον στη συνέχεια από τις ανατροπές του σεναρίου, που οδηγούν τον ήσυχο, τυπικό και οργανωτικό Ντιβάλ στο να συμπεριφέρεται σαν ώριμος πράκτορας μυστικών υπηρεσιών.
Ο Φρανσουά Κλουζέ που καθιερώθηκε με τους Άθικτους (στο ρόλο του παραπληγικού) και τον είδαμε πρόσφατα ως «Γιατρό στο χωριό», αλλά και στο «Έτερος εγώ» του Τσαφούλια, είναι πολύ καλός και αποδίδει με εσωτερικότητα το ρόλο του ανθρώπου, που αναλαμβάνει μια δουλειά υψηλής υπευθυνότητας και ρίσκου, ταυτόχρονα. Η δε ηρεμία του απέναντι στους κάθε είδους διώκτες του, μένει παροιμιώδης.
Ευχάριστη περιπέτεια, με αρκετό suspense και ικανοποιητικές ερμηνείες (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/3/17
Είδος: Θρίλερ / Δράσης  
Σκηνοθεσία: Τομά Κρουιτόφ
Παίζουν: Φρανσουά Κλουζέ, Ντενί Πονταλιντές, Σαμί Μπουαζιλά, Σιμόν Αμπκαριάν, Άλμπα Ρορβάχερ
Σύνοψη: Δύο χρόνια μετά από μία υπερκόπωση, ο Ντιβάλ είναι ακόμα άνεργος. Όταν ένας αινιγματικός άνδρας επικοινωνεί μαζί του, θα του προσφέρει μία απλή, αλλά καλοπληρωμένη δουλειά: να απομαγνητοφωνεί τηλεφωνικές συνομιλίες από «κοριό». Καθαρά λόγω οικονομικών κινήτρων, ο Ντιβάλ συμφωνεί χωρίς να εξετάσει την πραγματική ταυτότητα της επιχείρησης. Ξαφνικά βρίσκεται μπλεγμένος στην «καρδιά» μίας πολιτικής συνωμοσίας, και αντιμέτωπος με τους βίαιους μηχανισμούς του σκοτεινού κόσμου των μυστικών υπηρεσιών.
Διανομή: Odeon