30/3/17

Αναζητώντας την αλήθεια – The shack

Βασισμένη στο μυθιστόρημα «Η καλύβα» του καναδού συγγραφέα Young William P. η ταινία μιλά για τα όρια της πίστης, τη δύναμη του ανθρώπου να δαμάζει τον πόνο του από την απώλεια αγαπημένων προσώπων και να εκφράζει τον καλό του εαυτό παρά τις αντιξοότητες της ζωής.
Ουσιαστικά, η ταινία θέτει τα ίδια βασικά ερωτήματα που είδαμε πριν λίγο καιρό και στην ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Η σιωπή», αλλά με έναν τελείως διαφορετικό και σαφώς πιο ανάλαφρο τόνο και με ένα σενάριο, φιλόδοξο μεν, το οποίο όμως παραπαίει μεταξύ της σοβαρότητας του θέματος και του τρόπου που αποδίδεται αυτό από την βασική τριάδα: Οκτάβια Σπένσερ, Αβραάμ Αβίβ Αλούς και Σουμίρε Ματσουμπάρα.

Ο Σαμ Γουόρθνγκτον εξαιρετικός ως συντετριμμένος, απαρηγόρητος πατέρας και θυμωμένος με το Θεό που του πήρε την κορούλα που υπεραγαπούσε, τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία της, της λαμβάνει ένα μυστηριώδες σημείωμα, με το οποίο του ζητείται να επιστρέψει στην καλύβα που είχαν βρει τα ματωμένα ρούχα της. Θα πάει και εκεί θα συναντήσει τους τρεις προαναφερθέντες ηθοποιούς σε ρόλους που αντιστοιχούν σε τρεις βασικές έννοιες της χριστιανικής θρησκείας. Μέσα από τις συζητήσεις μαζί τους, θα πάρει ένα διαφορετικό μάθημα αγάπης, για το βαθύτερο νόημά της και θα μάθει να συμφιλιώνεται με τον πόνο και την απώλεια. Θα ανακαλύψει τις δυνάμεις που κρύβει ο άνθρωπος μέσα του και θα ζήσει κάτι που θα δοκιμάσει τα όρια της πίστης του.
Θα έλεγα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αριστούργημα, εάν η Οκτάβια Σπένσερ ήταν πιο συγκρατημένη (έχει πηγαίο ταλέντο η γυναίκα, αλλά αυτή τη φορά δεν καθοδηγήθηκε σωστά για ένα ρόλο με τεράστιο βάρος) και εάν ο Αβραάμ Αβίβ Αλούς με τη Σουμίρε Ματσουμπάρα δεν συμπεριφέρονταν σαν υπάλληλοι παραθεριστικού Summer Resort.
Η φωτογραφία της ταινίας αγγίζει τον όρο «παραμυθένια», η μουσική κατατάσσεται στην κατηγορία new age (για διαλογισμό και γιόγκα) και το θέμα της είναι από αυτά που προκαλούν συζητήσεις. Βλέπεται με ενδιαφέρον (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 30/3/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Στιούαρτ Χάζελνταϊν
Παίζουν: Σαμ Γουόρθνγκτον, Οκτάβια Σπένσερ, Τιμ Μακ Γκρόου, Άλις Μπράγκα, Αβραάμ Αβίβ Αλούς, Σουμίρε Ματσουμπάρα, Ράντα Μίτσελ
Μετά από μία οικογενειακή τραγωδία, ο Μακ, βυθίζεται στην κατάθλιψη, κάτι που τον οδηγεί στην αμφισβήτηση των πιστεύω του. Την ώρα που αντιμετωπίζει μία βαθιά κρίση πίστεως, θα λάβει ένα μυστηριώδες γράμμα που τον καλεί σε μία απομονωμένη καλύβα στο ορεινό Όρεγκον. Παρά τις αρχικές του αμφιβολίες, ο Μακ θα πάει στην καλύβα, όπου και θα συναντήσει μία αινιγματική τριάδα ανθρώπων, με προεξάρχουσα μία μυστηριώδη γυναίκα με το όνομα «Πατέρας». Μέσα από αυτή τη συνάντηση, ο Μακ θα ανακαλύψει τις σημαντικές αλήθειες που θα τον βοηθήσουν να αλλάξει την αντίληψή του για την προσωπική του τραγωδία, και θα αλλάξουν τη ζωή του για πάντα.
Διανομή: Odeon