21/4/17

Κι άλλες ταινίες από 20/4/2017

Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης
Η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Πολωνού σκηνοθέτη Τόμας Βασιλέφσκι (Floating Skyscrapers), έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, όπου και απέσπασε το Βραβείο Σεναρίου. Ο σκηνοθέτης συνθέτει τα πορτρέτα τεσσάρων γυναικών, μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στην αποδεσμευμένη από τον κομουνιστικό έλεγχο Πολωνία.
«Το United States of Love είναι ένα γεμάτο αυτοπεποίθηση έργο ενός γρήγορα εξελισσόμενου, νεαρού κινηματογραφιστή, με ισχυρή φωνή και αιχμηρή οπτική αισθητική» (Stephen Dalton – The Hollywood Reporter).

Σύνοψη: Πολωνία, 1990. Το πρώτο χαρούμενο έτος ελευθερίας, αλλά και αβεβαιότητας για το μέλλον. Τέσσερις φαινομενικά ευτυχισμένες γυναίκες, διαφορετικών ηλικιών αποφασίζουν ότι έχει έρθει η στιγμή να αλλάξουν τις ζωές τους και να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους.
Η Αγκάτα είναι μια νεαρή μητέρα, παγιδευμένη σε ένα δυστυχισμένο γάμο, η οποία ψάχνει καταφύγιο σε μια ακόμη αδιέξοδη σχέση. Η Ρενάτα είναι μια μεγαλύτερη σε ηλικία δασκάλα, η οποία παρακολουθεί γοητευμένη την γειτόνισσα της, Μαρζένα. Η τελευταία είναι μια παλιά νικήτρια καλλιστείων και νυν δασκάλα αερόμπικ, της οποίας ο σύζυγος εργάζεται στη Γερμανία. Τέλος, η Ίζα είναι διευθύντρια σχολείου και ερωτευμένη με τον πατέρα μιας μαθήτριάς της.
Ο σκηνοθέτης Τόμας Βασιλιέφσκι ξεκίνησε την καριέρα του με τη μεγάλου μήκους ταινία In A Bedroom, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary 2012. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Floating Skyscrapers, με αφετηρία  την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca 2013, συνέχισε μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία σε διάφορα φεστιβάλ. 
Σκηνοθεσία: Τόμας Βασιλέφσκι
Παίζουν: Τζούλια Κιγιόφσκα, Μαγκνταλένα Σιέλεκα, Ντόροτα Κολάκ,  Μάρτα Νιεράτκεβιτς
Διανομή: StraDa και Seven Films

Τα μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος
«Μυστήριο μέσα σε ένα μυστήριο», ο πίνακας «ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων» είναι ο πιο διάσημος και  σπουδαίος  του Ιερώνυμου Μπος. 
Το 2016 με αφορμή τα 500 χρόνια από τον θάνατο του, το Μούσειο Πράδο της Μαδρίτης δίνει αποκλειστική πρόσβαση στον  σκηνοθέτη  José Luis López Linares για να φέρει στο φως το έργο αυτό. 
Μέσα από μοναδικές εικόνες - σαν κάποιος να γίνεται μάρτυρας της ακτινογράφησης της ζωγραφίας και της αποκατάστασής  της - η ταινία διερευνά και ζητά την αποκάλυψη όλων εκείνων των αναπάντητων ερωτημάτων γύρω από τον ίδιο των ζωγράφο, την ζωγραφική και εξηγεί την έμπνευση που μετέδωσε σε συγγραφείς, ζωγράφους και μουσικούς από όλο τον κόσμο.
Στην ταινία εμφανίζονται οι: Σαλμάν Ρούσντι, Ορχάν Παμούκ, Μισέλ Ονφρέ, Λουντοβίκο Εϊνάουντι, Ουίλιαμ Κρίστι, Κέες Νόοτεμποομ.   
Σκηνοθεσία: Χοσέ Λουίς Λοπέζ Λιναρές     
Διανομή Neo Films

Μπάντι, ο Ροκ Σταρ
Είδος: Κινούμενα Σχέδια, Κωμωδία, Οικογενειακή 
Σκηνοθεσία: Ας Μπράνον  
Στα Ελληνικά ακούγονται οι: Μπάντι: Παναγιώτης Αποστολόπουλος / Άνγκους Σκάτεργκουντ: Θοδωρής Σμέρος / Κάμπα: Γιάννης Υφαντής / Φλίτγουντ: Κώστας Σεραφειμίδης / Φλόιντ: Δημήτρης Κουτρουβιδέας / Λίνουξ: Γιάννης Στεφόπουλος / Ντάρμα: Ειρήνη Τσίγκα / Γκέρμουρ:  Χρήστος Σπανός / Καρλ, Τρέι: Στέφανος Γεωργόπουλος / Ντι Τζέι (Γυναίκα): Γεωργία Ιωαννίδου / Ριφ: Νίκος Νίκας / ΝτιΤζέι (Άντρας), Διαιτητής: Βασίλης Παπαστάθης / Παραγωγός: Γιάννης Πάζιος / Σερβιτόρος, Κροκόδειλος:  Γιώργος Ματαράγκας
Στα Αγγλικά ακούγονται: Λιουκ Γουίλσον, Έντι Ιζάρντ, Τζ. Κ. Σίμονς, Ματ Ντίλον, Σαμ Έλιοτ)    
ΣΥΝΟΨΗ: Όταν ένα ραδιόφωνο πέφτει από τον ουρανό στα χέρια ενός θιβετιανού μαστίφ, εκείνο θα αποφασίσει να φύγει από το σπίτι του για να γίνει μουσικός, προκαλώντας ένα σωρό απρόσμενα γεγονότα. 
H ταινία «Μπάντι: Ο Ροκ Σταρ» είναι βασισμένη στο κόμικ του Ζενγκ Τζουν, διάσημου ροκ σταρ της Κίνας. Αποτελεί παράλληλα μια ιδιαίτερη πηγή πληροφοριών για την κουλτούρα και την ιστορία της χώρας.
Το graphic novel του Τζουν κυκλοφόρησε το 2009 με τίτλο «Tibetan Rock Dog». Με συνολικά 340 σελίδες, είναι χωρισμένο σε 2 τόμους, και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. 

Πέντρο Νούλα
Ένας νεαρός άνδρας σώζεται ως εκ θαύματος μετά από ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στην Εθνική Οδό. Όταν όμως συνέρχεται δεν ξέρει πλέον ποιος είναι. Ένα ιταλικό διαβατήριο που δηλώνει το υποτιθέμενο όνομά του: Πέντρο Νούλα, ένα σπασμένο κινητό, μια επιταγή και η φωτογραφία μιας γυναίκας είναι τα μοναδικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του. Με βάση αυτά θα επιχειρήσει την αναζήτηση της ταυτότητάς του, για να βρεθεί μπλεγμένος σε μια εφιαλτική περιπέτεια.
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς
Παίζουν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Katia Leclerc O’Wallis, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Χρήστος Σαπουντζής, Αθηνά Παππά, Μελέτης Γεωργιάδης.
Διανομή: New Star

Θα πέσει η νύχτα
Η ταινία καταγράφει πώς μια ομάδα από κορυφαίους σκηνοθέτες, ανάμεσά τους ο Σίντνεϊ Μπέρνσταϊν, ο Ρίτσαρντ Κρόσμαν και ο γνωστός μαιτρ ταινιών θρίλερ Άλφρεντ Χίτσκοκ, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν μια ταινία που θα παρείχε αδιάψευστα στοιχεία για όσα ανακάλυψαν οι Σύμμαχοι κατά την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ναζί.
Σε ρόλο αφηγητή, συναντάμε τη διάσημη ηθοποιό Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.
Σκηνοθεσία: Αντρέ Σίνγκερ
Διανομή: Filmcenter Τριανόν
(Παρουσιάζονται 20/4/2017 στην έντυπη Αμαρυσία)