27/4/17

Διπλή εκδίκηση – Assignment - Revenger

Πολύ καλό θρίλερ με θέμα την εκδίκηση, βασισμένο σε μια αρκετά τολμηρή ιδέα και ένα ανατρεπτικό σενάριο, σκηνοθετημένο έξυπνα από τον Γουόλτερ Χιλ, ο οποίος στηρίχθηκε σε δύο πολύ καλές ερμηνείες: της Μισέλ Ροντρίγκεζ και της Σιγκούρνι Γουίβερ.
Η Μισέλ Ροντρίγκεζ υποδύεται τον macho επαγγελματία δολοφόνο Φρανκ Κίτσεν, που σκοτώνει τον αδελφό της Δρ Ρέιτσελ Τζέιν, μιας ιδιοφυούς χειρουργού (Σιγκούρνι Γουίβερ) που χειρουργεί παράνομα, η οποία στήνει μια μελετημένη στο χιλιοστό εκδίκηση. Στέλνει τους ανθρώπους της και πιάνουν τον «υπερφίαλο και φαλλοκράτη» Φρανκ Κίτσεν, τον αναισθητοποιεί και του αλλάζει φύλλο, ώστε για όλη του τη ζωή να θυμάται «τη φαλλοκρατική φυλακή» στην οποία ζούσε και «να λυτρωθεί».

Μια πραγματικά «εγκεφαλική» εκδίκηση, η χειρότερη τιμωρία που θα μπορούσε να φανταστεί ένας macho επαγγελματίας φονιάς, την οποία ο θεατής πληροφορείται μέσα από δύο συγκλονιστικές και παράλληλες αφηγήσεις: Την αφήγηση του δυστυχισμένου Φρανκ Κίτσεν, που πληγωμένος και με τεράστιο πόνο για τη μεταβολή που έχει υποστεί το σώμα του (αλλά όχι η ψυχή του), προσπαθεί ως γυναίκα πλέον, να ανακαλύψει ποιος τον χειρούργησε, ώστε να τον εκδικηθεί και την αφήγηση της ιδιοφυούς (σε βαθμό σχιζοφρένειας) Δρ Ρέιτσελ Τζέιν, η οποία δεν μπορεί να πείσει τις ανακριτικές αρχές που ερευνούν μια σειρά φόνων, ότι δολοφόνος τους είναι ο Φρανκ Κίτσεν, ένας επικίνδυνος εγκληματίας του οποίου εκείνη έχει αλλάξει το φύλλο και είναι δύσκολο να τον ανακαλύψουν.
Η Μισέλ Ροντρίγκεζ είναι τέλεια, τόσο στο ρόλο του Φρανκ Κίτσεν, όσο και στο ρόλο της θηλυκής του πλευράς, όπου είναι υποχρεωμένη να υποδύεται έναν έντονα πληγωμένο άντρα που έχει αλλάξει φύλλο παρά τη θέλησή του και ταυτόχρονα ζητάει εκδίκηση. Από την άλλη, και η Σιγκούρνι Γουίβερ είναι συγκλονιστική από τα πρώτα και μέχρι το τελευταίο πλάνο της ταινίας.
Ο Γουόλτερ Χιλ, με την comic οπτική του, τη  neo-noir ατμόσφαιρα, τη γεμάτη νεύρο και ένταση σκηνοθεσία, τις παράλληλες αφηγήσεις και με σωστή χρήση των flashbacks, κατορθώνει να διατηρεί αμείωτο το suspense σε όλη τη διάρκεια του φιλμ (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/4/17
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Γουόλτερ Χιλ
Παίζουν: Μισέλ Ροντρίγκεζ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Τόνι Σαλούμπ, Άντονι Λα Πάλια
Σύνοψη: Μία ιδιοφυής, μα ανισόρροπη πλαστική χειρούργος βλέπει τον αδελφό της να δολοφονείται από έναν παρακμιακό εκτελεστή, ονόματι Φρανκ Κίτσεν. Ψάχνοντας εκδίκηση, θα τον αιχμαλωτίσει και θα πραγματοποιήσει πάνω του μία εγχείρηση αλλαγής φύλου. Πλέον, ο Φρανκ είναι αναγκασμένος να ζήσει ως γυναίκα, μπερδεμένος, τσαντισμένος και πιο μάτσο από ποτέ.
Διανομή: Odeon