27/4/17

Η κυνηγός με τον αετό – The eagle huntress

Μια εξαιρετική ηθογραφική ταινία, γύρω από ένα έθιμο, μια παράδοση γενεών στην τεράστια και αραιοκατοικημένη Μογγολία. Το κυνήγι με αετό, που εθεωρείτο αποκλειστικά αντρικό έθιμο και το «έσπασε» μια 13χρονη κοπέλα, η Άισολπαν, την εκπαίδευση της οποίας και την καθιέρωσή της σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία, παρακολουθεί ο φακός του Ότο Μπελ, ενός σκηνοθέτη που την ανακάλυψε τυχαία μέσα από τα social media, όπου οι εικόνες της είχαν γίνει viral.
Ο Ότο Μπελ, δεν αρκείται μόνον στο θέμα της εκπαίδευσης της μικρής Άισολπαν και στον τρόπο που «έπιασε» το δικό της αετόπουλο, ούτε στο διαγωνισμό που συμμετείχε και κέρδισε, αλλά δείχνει και τον τρόπο ζωής της οικογένειάς της, το σεβασμό τους προς τη φύση, την πίστη τους και το σεβασμό προς την κοινωνία, που με δυσκολία δέχεται το γεγονός ότι μια κοπέλα θα γίνει κυνηγός με αετό. Ταυτόχρονα, παίρνει και δηλώσεις κατοίκων της πόλης στην οποία διεξάγεται ο ετήσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη του πρώτου κυνηγού με αετό, οι οποίοι αμφισβητούν την ικανότητα του κοριτσιού.
Μια ταινία με ντοκιμαντερίστικη γραφή και καταπληκτική φωτογραφία με συγκλονιστικές λήψεις από αέρος, για την οποία δεν μπορείς να μην εκτιμήσεις τον τρόπο και τη δυσκολία των γυρισμάτων. (Κριτική μου για το myfilm)
INFO
Προβάλλεται από 27/4/17
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Ότο Μπελ
Με τους: Nurgaiv Aisholpan, Nurgaiv Rys, Kuksyegyen Almagul, Boshai Dalaikhan, Bosaga Rys
Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί την Αϊσολπάν, ένα 13χρονο κορίτσι, νομάδα του Καζακστάν στα Όρη Αλτάι, που έχει αποφασίσει να γίνει κυνηγός με αετό σαν τον πατέρα της. Είναι το πρώτο κορίτσι σε 12 γενιές της οικογένειάς της, που θέλει να γίνει κυνηγός με αετό και έχει απόλυτη πίστη ότι θα καταφέρει. Η ιστορία  ξεκινά αφότου η  Αϊσολπάν έχει ήδη εκπαιδευτεί με τον αετό του πατέρα της. Όμως, επειδή κάθε αετός μπορεί να έχει μόνο ένα αφεντικό, πρέπει να βρει τον δικό της. Αφού τον βρίσκει και μετά από μήνες προπόνησης, η Αϊσολπάν συμμετέχει σε ένα μεγάλο διαγωνισμό, το Φεστιβάλ του Χρυσού Αετού, όπου αντιμετωπίζει 70 από τους μεγαλύτερους κυνηγούς του Καζακστάν στη Μογγολία. Όμως η πιο επίπονη πρόκληση για κάθε νέο  κυνηγό με αετό, είναι να λάβει μέρος σε ένα κυνήγι, ψηλά στα παγωμένα βουνά, με θερμοκρασίες 40 βαθμών κάτω από το μηδέν, ώστε να αποδείξει ότι είναι μια αληθινή κυνηγός με αετό.
Διανομή: Filmtrade