27/4/17

Όνειρα γλυκά – Fai be sogni

Δεν πέρασε βδομάδα που ασχοληθήκαμε με το «Αίμα από το αίμα μου» του Μάρκο Μπελόκιο, του 77χρονου πλέον σκηνοθέτη, που δημιουργεί ταινίες «για συζήτηση» (καταγγελτικές ή κοινωνικο-πολιτικού σχολιασμού) και να που επανερχόμαστε με το «Όνειρα γλυκά». 
Θα σας θυμίσω εν συντομία το  κινηματογραφικό παρελθόν του Μπελόκιο, επειδή αξίζει τον κόπο: Με τον «Βιασμό στην πρώτη σελίδα» σχολίαζε τον Τύπο και στο «Βία και μοιχεία» είχε στόχο του τον Στρατό. Στο «Καλημέρα, νύχτα» ασχολήθηκε με την απαγωγή από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και τη δολοφονία του Άλντο Μόρο, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, ενώ με την «Κρυφή ερωμένη», βασίστηκε στην αληθινή ιστορία της ερωμένης του Μπενίτο Μουσολίνι. Με την «Ωραία κοιμωμένη» έβαλε ως θέματα την ευθανασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ρόλο της Εκκλησίας και τέλος, με το πρόσφατο «Αίμα από το αίμα μου» καταπιάστηκε με τον καθολικισμό, τη δίψα για εξουσία και την πίστη.

Το «Όνειρα γλυκά» είναι ένα φιλμ για την απώλεια, τις σχέσεις γονέων και παιδιών, τα παιδικά τραύματα και τις συνέπειές τους. Ο Μπελόκιο όμως, παρακολουθώντας τον σκοτεινό, απαισιόδοξο και ανίκανο να αγαπήσει  ήρωά του στην προσπάθειά του να απαλλαγεί από (ή έστω να συμβιβαστεί με) τις αμφιβολίες του γύρω από το θάνατο της μητέρας του, δεν χάνει την ευκαιρία να σχολιάσει και πάλι την κοινωνία, ξεκινώντας από το στενό περιβάλλον, την οικογένεια που αντιμετωπίζει αδιάφορα τη λύπη του και φτάνοντας, μέσα από τη δημοσιογραφική ιδιότητα του πρωταγωνιστή του, μέχρι τις εξελίξεις στην Ιταλία -μιας περιόδου 30 ετών- αλλά και στον τρόπο που διεξάγονται τα ρεπορτάζ γύρω από τον πόλεμο. 
Η ταινία «Όνειρα γλυκά» στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μάσιμο Γκραμελίνι, μία από τις μεγαλύτερες λογοτεχνικές επιτυχίες στην Ιταλία πρόσφατα. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Είδος: Δράμα / Αισθηματική
Προβάλλεται από 27/4/17
Σκηνοθεσία: Μάρκο Μπελόκιο
Παίζουν: Μπερενίς Μπεζό, Εμανουέλ Ντεβός, Βαλέριο Μασταντρέα, Γκίντο Καπρίνο, Μπάρμπαρα Ρόντσι
Σύνοψη: Τορίνο, 1969. Την ειδυλλιακή παιδική ηλικία του Μάσιμο μετέτρεψε σε συντρίμμια ο ξαφνικός χαμός της μητέρας του. Σήμερα, ετοιμάζεται να πουλήσει το διαμέρισμα των γονιών του, αλλά τον στοιχειώνει το παρελθόν του. Η Ελίζα, μια συμπονετική γιατρός, μπορεί να τον βοηθήσει να ανοιχτεί και να αντιμετωπίσει τις παιδικές του πληγές.
Διανομή: Seven Films