6/4/17

Η μυστική γραφή - The secret scripture

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του σπουδαίου Ιρλανδού συγγραφέα Σεμπάστιαν Μπάρυ (κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη), γύρω από μια αιωνόβια τρόφιμο μιας υπό μετακόμιση ψυχιατρικής κλινικής και μειλίχια γυναίκα, η οποία έχει ζήσει ένα τραυματικό βίο και προσπαθεί να διαψεύσει τα μυθεύματα που την κράτησαν ισοβίως έγκλειστη. Στην αφήγηση της λαίδης Ρόουζ εμπλέκεται περίτεχνα και ο δόκτωρ Γκριν, για χρόνια θεράπων ιατρός της, ο οποίος βυθίζεται εμμονικά στο παρελθόν της υπερήλικης ασθενούς του, για την οποία νιώθει μια ιδιαίτερη έλξη.  

Ο Τζιμ Σέρινταν («Το αριστερό μου πόδι», «Εις το όνομα του πατρός»), διαθέτοντας δυο ερμηνευτικά ατού, έχει γυρίσει ένα αξιοπρεπές μελόδραμα, στο οποίο κυριαρχεί όχι μόνον η μορφή της Βανέσα Ρέντγκρεϊβ ως λαίδη Ρόουζ, αλλά και η φωνή της ως αφηγήτριας, ενώ και η Ρούνι Μάρα που υποδύεται τη λαίδη Ρόουζ σε νεαρή ηλικία, είναι εξίσου καλή στο ρόλο της κοπέλας που μόνο με το βλέμμα της αναστατώνει τους άντρες της μικρής πόλης που κατοικεί και εργάζεται.
Η σφιχτή σκηνοθεσία, ένα σενάριο που αναδεικνύει το μεγάλο έρωτα σε μια χώρα που επικρατούν έντονος πουριτανισμός και διαφορετικά θρησκεύματα, οι σωστές ερμηνείες και η αυθεντική ατμόσφαιρα (φωτογραφία, ντεκόρ και κοστούμια), μαζί με τη ρομαντική μουσική του Μπράιαν Μπερν, χαρίζουν δυο ευχάριστες ώρες στις ευαίσθητες ψυχές (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/4/17
Είδος: Αισθηματικό δράμα
Σκηνοθεσία: Τζιμ Σέρινταν
Παίζουν: Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Ρούνι Μάρα, Έρικ Μπάνα, Τεό Τζέιμς, Έινταν Τέρνερ
Σύνοψη: Η Λαίδη Ρόουζ (Βανέσα Ρεντγκρέιβ) είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε ψυχιατρική κλινική για πάνω από 50 χρόνια. Ωστόσο, στο βάθος των ματιών της υπάρχει ένα φως, που δεν λέει να σβήσει. Η περίπτωσή της τραβά το ενδιαφέρον του Δρ. Στέφεν Γκριν (Έρικ Μπάνα), που τη βοηθά να ξαναθυμηθεί το παρελθόν της και να κερδίσει την ελευθερία της. Μέσα από τη μυστική γραφή της Ρόουζ αναδύεται μία συγκλονιστική ζωή γεμάτη έρωτα, αδικία, ενώ αποκαλύπτεται η προσωπικότητα μίας αξιόλογης και θαρραλέας νέας γυναίκας, της οποίας το μόνο έγκλημα ήταν ότι άφησε τον έρωτα να κυριαρχήσει στη ζωή της.
Διανομή: Tanweer