Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Ο μαθητευόμενος - Apprentice

Αιχμηρή, δραματικά ισορροπημένη και υποδειγματικά ερμηνευμένη ταινία γύρω από ένα θέμα που «ενοχλεί» με όποιο τρόπο και να συζητείται: την εκτέλεση των καταδικασμένων σε θάνατο. Με κρεμάλα, επί του προκειμένου.
Ο σκηνοθέτης έχει δώσει μεγάλο βάρος στο ρόλο του νεαρού που ναι μεν επιθυμεί να εργαστεί στο σωφρονιστικό σύστημα, αλλά αντιμετωπίζει ηθικό δίλλημα όταν αναλαμβάνει βοηθός του δήμιου, ο οποίος είχε εκτελέσει και τον πατέρα του. Βρίσκεται δε, σε ακόμα πιο δύσκολη θέση όταν καλείται να τον αναπληρώσει.

Μέσα από τα μάτια και το σιωπηλό σχόλιο του πρωταγωνιστή, παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία μέχρι την εκτέλεση κάποιου, από την προμήθεια του σκοινιού, το μήκος που θα χρειαστεί και είναι ανάλογο με το βάρος του καταδικασμένου, την προετοιμασία του βάθρου που θα σταθεί ο μελλοθάνατος και άλλες λεπτομέρειες που θέτουν ερωτήματα, κατά πόσον ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τις εκτελέσεις έχει ηθικούς ενδοιασμούς, ή είναι ψυχρός και αδιάφορος απέναντι στην ανθρώπινη ζωή.
Ο σκηνοθέτης δεν παίρνει θέση, εξετάζει την πολυπλοκότητα των θεμάτων που αφορούν στη θανατική ποινή και κρατά αποστάσεις αφήνοντας το θεατή να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, μέχρι τα τελευταία πλάνα της ταινίας (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 4/5/17
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Μπου Τζανφένγκ
Παίζουν: Φιρ Ραχμάν, Γουάν Χανάφι Σου
Σύνοψη: Ο Αϊμάν είναι ένας 28χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, που πρόσφατα μεταφέρθηκε στη μεγαλύτερη φυλακή της περιοχής. Ζει με τη μεγαλύτερη αδελφή του σε ένα μικρό συγκρότημα κατοικιών. Στο νέο χώρο εργασίας του, γίνεται φίλος με τον 65χρονο Ραχίμ, που, όπως αποδεικνύεται, είναι ο επικεφαλής των δημίων της φυλακής κι ένας από τους πιο δραστήριους εκτελεστές στον κόσμο. Όταν ξαφνικά ο βοηθός του Ραχίμ παραιτείται, ο Ραχίμ προτείνει στον νέο του φίλο να γίνει ο μαθητευόμενος του. Αυτό ταράζει τον Άιμαν, αφού ο Ραχίμ ήταν ο εκτελεστής του πατέρα του. Μπορεί ο Αϊμάν να αγνοήσει τη συνείδησή του και το παρελθόν του που τον στοιχειώνει και να γίνει ο μαθητής του δημίου;
Διανομή: Weirdwave