19/5/17

Ούτε το όνομά μου

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, θυμήθηκα πως πριν 15 περίπου χρόνια είχα διαβάσει το συγκλονιστικό βιβλίο-μαρτυρία «Not even my name» της Ελληνοαμερικανίδας Thea Halo, στο οποίο η συγγραφέας καταγράφει την αληθινή ιστορία της μητέρας της η οποία, σε ηλικία 10 ετών, ξεριζώθηκε από τα ελληνικά χωριά του Πόντου, είδε ένα-ένα τα μέλη της οικογένειάς της να αφανίζονται στις μαρτυρικές πορείες θανάτου στην Ανατολία και σώθηκε -ως εκ θαύματος- από μια οικογένεια Αρμενίων στο Ντιγιαρμπακίρ στα νοτιο-ανατολικά της Τουρκίας.
Η Sano Halo ήταν ένα από τα χιλιάδες παιδιά που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής κατά τις πορείες θανάτους που οργάνωσαν οι κεμαλικοί κατά τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας.
Η οικογένειά της, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινότητα του Αγίου Αντωνίου της Κερασούντας, καθώς και τα γειτονικά χωριά, εκτοπίστηκε στο εσωτερικό της Ανατολίας. Δεκάχρονο κορίτσι βρέθηκε στο Κουρδιστάν και τελικά ολομόναχο στο Χαλέπι της Συρίας, όπου την περιέθαλψε μια οικογένεια Ασσυρίων. Σε ηλικία 15 ετών παντρεύτηκε έναν Ασσύριο μετανάστη, με τον οποίο μετανάστευσε μέσω Λιβάνου στην Αμερική το 1925. 
Το βιβλίο-μαρτυρία σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία στην Αμερική αφού, για πρώτη φορά, το αμερικανικό κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα κεφάλαιο της ιστορίας άγνωστο στο ευρύτερο κοινό. Επιπλέον είναι μια έκδοση, που για πρώτη φορά στην Αμερική δεν προέρχεται από τους κύκλους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και η οποία μίλησε ανοιχτά για την πολιτική γενοκτονιών που ακολούθησαν οι τουρκικές κυβερνήσεις. Παρά το γεγονός ότι αναφέρεται κυρίως στη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, έχει εκτεταμένες αναφορές πάνω στη γενοκτονία του συνόλου των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και της Ανατολίας.
Όπως αναφέρει η ίδια το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μητέρα της, την οικογένειά τους και σε όλους τους Έλληνες, Ασσύριους και Αρμένιους της Τουρκίας, που έχασαν τις ζωές τους, τα σπίτια τους και τη χώρα τους.
(Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Γκοβόστη με τίτλο «Ούτε το όνομά μου»)